Levanduli můžete využít k přípravě nejrůznějších bytových dekorací, které zároveň provoní váš byt. Navíc si z ní můžete připravit několik druhů kosmetiky, ale také nejrůznějších nápojů. Věděli jste, že z levandule můžete připravit také sušenky? Tyto sušenky jsou součástí skotských Vánoc, ale proč bychom si ji měli dopřávat jen jednou za rok?
Levandule v pokrmech
Používání levandule v potravinách může být obtížné, protože květina má velmi dominantní chuť. Taktéž je možné květy, které se používají v sušenkách, rychle spálit. Toto můžete vyřešit použitím levandulové esence, kterou si snadno vyrobíte sami, nebo ji můžete nakoupit v nejrůznějších obchodech nebo online. Pokud máte čerstvé květiny levandule, pak je můžete použít jako dekoraci nebo přidat do směsi před pečením, jednoduše pro barvu.
Náročnost
- Celková časová náročnost: 45 minut.
- Příprava: 10 minut.
- Vaření: 35 minut.
- Porcí: 12 kusů.
Tyto máslové sušenky mají jemnou levandulovou vůni, což z nich dělá více než jen obyčejné sušenky.
Co budeme potřebovat?
- 225 g másla,
- špetku soli,
- 15 kapek levandulové esence,
- 110 g třtinového cukru (plus nějaký cukr navíc na posypání),
- strouhaná kůra z jednoho citronu,
- 225 g hladké mouky,
- 100 g kukuřičné mouky.
Příprava
- Připravte si plech o velikosti 23 cm a vyložte ho pečícím papírem.
- Troubu rozehřejte na 160 °C.
- Ve velké míse utřete máslo s cukrem, solí a levandulovou esencí. V robotu vyšlehejte do pěny, až se krystalky cukru rozpustí.
- Poté přidejte kůru z citronu.
- Nakonec přidáme obě mouky a vypracujeme hladké těsto.
- Z těsta vytvoříme velkou placku, kterou dáme na plech. Posypeme zbylým cukrem.
- Pečeme 30-35 minut.
- Po vychlazení nakrájíme placku na 12 kousků.
Vychlazené levandulové sušenky skladujte ve vzduchotěsné nádobě, klidně po dobu několika dnů. Podávejte s čerstvým ovocem, šlehačkou, polevou nebo cukrovým sypáním dle chuti.