Obilniny jsou zajímavé rostliny, pokud se na ně podíváme z hlediska jejich zdravotních účinků. Takže i pšenice, ječmen, oves a žito můžeme zařadit do léčivých rostlin. Každá obilnina má však jiné účinky. Dnes se zaměříme konkrétně na pšenici…
Co je to pšenice
Pšenice setá (Triticuma eastivum) je jednou ze základních potravin pro obyvatele na celé planetě. Předchůdci pšenice se pěstují od pravěku a za tu dobu bylo vyšlechtěno více než tisíc odrůd. Dnešní pšenice je původem je z Turecka, je jednoletá a může se vysévat na jaře i na podzim (jako ozimá pšenice).
Zemědělská plodina
Pšenice setá je jednou z nejdůležitějších zemědělských plodin na světě, která se používá zejména pro výrobu mouky a výrobků z ní: chléb, pečivo, sladké pečivo, těstoviny a další. Pšenice setá je i dnes základním zdrojem potravy pro lidi.
Léčivé účinky
Pšenice setá není obvykle zařazována mezi léčivé rostliny, ale obsahuje některé živiny a vlákninu, které jsou zdraví prospěšné. Pšenice setá je například dobrým zdrojem komplexních sacharidů, bílkovin, vlákniny, vitamínů (zejména vitamínu B), minerálů (zejména hořčíku) a antioxidantů. Proto ji mezi léčivé rostliny budeme počítat, a to hlavně mezi rostliny, které se dají konzumovat během zimního období.
Zdravý trávicí systém
Vláknina obsažená v pšenici seté může pomoci udržet pravidelnou stolici a podpořit zdravý trávicí systém. Ideálním zdrojem vlákniny jsou pšeničné otruby. Ty můžete přidávat 3x denně do jídla, např. do jogurtu.
Zdravé srdce
Pšenice setá může pomoci snížit riziko srdečních onemocnění, protože obsahuje některé látky, které jsou prospěšné pro kardiovaskulární systém.
Energie a výživa
Pšenice obsahuje užitečné živiny, které tělu poskytují energii a výživu. Zase můžeme zmínit pšeničné otruby, které zlepšují psychický stav nervově vyčerpaných lidí. Anebo naklíčená pšeničná zrna slouží pro doplnění minerálů a vitamínů v zimě.
Antioxidanty
Pšenice setá obsahuje některé antioxidanty, které mohou pomoci chránit buňky před poškozením způsobeným volnými radikály.
Zlepšení plodnosti
Naklíčená pšeničná zrna jsou údajně výborným prostředkem pro zvýšení plodnosti, protože dodávají tělu minerály a vitamíny v koncentrované podobě.
Na závěr poznamenejme, že pšenice setá je hlavně potravinou a nejedná se o léčivou rostlinu v pravém slova smyslu. Ale protože obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek, můžete ji používat jako doplněk k ostatním bylinkám a léčivým rostlinám. Pšenice určitě nemá žádné vedlejší účinky, a tak není třeba se obávat ani jejího dlouhodobého používání. Pouze lidé alergičtí na lepek (tj. trpící celiakií) by se měli této rostlině vyhnout a místo ní konzumovat jiné potraviny (rýži, pohanku aj.)
Zdroje: www.wikipedia.org, www.abecedazahrady.cz, Staňková-Kröhnová, Magdalena: Bylinky pro děti a maminky, Grada, Praha 2009.