Chlebíčky mnoho lidí odbude kouskem salámu a sýru za použití koupeného vlašského salátu. To ovšem nejenže není zdravé, ale ani kreativitou takové řešení příliš neoplývá. Naštěstí existuje řada receptů na pomazánky, které jsou jednoduché, zdravé a promění chlebíček v kulinářskou dobrotu – a to vše díky přidaným bylinkám. Osvojit si přípravu takové pomazánky není nic složitého, zejména pokud použijete některý z níže doporučených receptů.
„Avokádo pro zdraví“
Budete potřebovat:
- 1 ks avokáda
- 1 stroužek česneku
- šťávu z limetky
- sůl
- pepř
- 1 lžíci olivového oleje
- čerstvý koriandr
Avokádo zbavte slupky a jadérek, nakrájejte jej na kostičky, přidejte nahrubo nasekaný stroužek česneku, šťávu z limetky, sůl, pepř a olivový olej. Nasekejte lístky čerstvého (nebo zamraženého) koriandru a přidejte k ostatním ingrediencím. Vše dohladka rozmixujte v mixéru.
Namazané chlebíčky můžete dozdobit plátky limetky či citronu.
„Tvarohové potěšení s vejcem a kopřivou“
Budete potřebovat:
- 2 vejce
- kopřivové listy
- vaničku tvarohu
- sůl
- pepř
- koření dle vlastní chuti
Obě vajíčka uvařte natvrdo. Poté je oloupejte a nastrouhejte, nebo najemno nakrájejte. Kopřivové listy omyjte a 3 až 5 minut povařte. Sceďte je a nadrobno nasekejte. Do vaničky tvarohu vmíchejte kopřivové lístky, vajíčka a lehce posolte. Dále už můžete přidat koření dle vlastního výběru, které se chuťově k pomazánce nejlépe hodí.
„Křenovka s bylinkami“
Budete potřebovat:
- 50 gramů másla
- vaničku tvarohu
- křen
- zelené bylinky dle vlastního výběru
Máslo s tvarohem našlehejte, osolte a opepřete, poté vmíchejte najemno nastrouhaný křen. Přidejte bylinky – můžete vybrat něco z vlastní zahrádky, co jste si v létě nechali zamrazit (bazalku, libeček, petrželku či pažitku a jiné). Namazané chlebíčky ozdobte kouskem čerstvé zeleniny nebo plátkem natvrdo uvařeného vajíčka.
Dobrou chuť!