Pivo je jeden z nejoblíbenějších nápojů dospělých v České republice. Oblíbený je u mužů i u žen. Jen těžko si dokážeme představit jiný nápoj, který by byl tak hromadně konzumován v hospodách, kde se přátelé sejdou na kus řeči. Mimo jeho skvělou chuť, pojďme si připomenout důvody, proč je konzumace piva (v přiměřeném množství) pro nás prospěšná.
Co je pivo?
Pivo je alkoholický nápoj, který se vyrábí z obilného sladu, který je zodpovědný za nutriční hodnoty piva. Obsahuje větší množství bílkovin a vitamínu B, než můžeme nalézt ve víně. Pokud srovnáme antioxidační aktivitu, je na tom víno a pivo na stejné úrovni. Chmel, hlavní složka při výrobě piva, je bohatým zdrojem flavonoidů, což jsou silné antioxidanty. Dále pak pivo obsahuje určité minerály, které hrají roli v četných metabolických procesech. Pití piva v přiměřeném množství může posílit vaše zdraví hned několika způsoby.
Zdravotní přínosy piva
Ze zdravotních přínosů piva se můžeme těšit pouze v případě, že ho budeme konzumovat v přiměřeném množství. Zde jsou jmenovány některé zdravotní přínosy piva:
Zabraňuje rakovině
V chmelu se nachází flavonoidy, které působí jako prevence proti vzniku některých druhů rakoviny, například rakoviny prostaty. Pivo je také dobrým zdrojem polyfenolů, díky obilninám používaným k fermentaci. Proto je pivo, stejně jako červené víno, považováno za účinné v boji proti rakovině.
Chrání zdraví srdce
Pivo obsahuje vitamín B6, který chrání před srdečními chorobami tím, že zabraňuje tvorbě sraženin, které způsobují zablokování koronárních tepen. Mírná konzumace piva také snižuje riziko zánětu, což je hlavní příčina aterosklerózy.
Zvyšuje hustotu kostí
Ukazuje se, že průměrný příjem zvyšuje hustotu kostí, a tím zabraňuje riziku zlomenin a osteoporózy.
Zabraňuje chudokrevnosti
Pivo je dobrým zdrojem vitamínu B12 a kyseliny listové, jehož nedostatek může vést k anémii. Vitamín B12 je také nezbytný pro udržení normálního růstu, dobré paměti a koncentrace.
Snižuje krevní tlak
Pravidelní konzumenti piva mají nižší krevní tlak ve srovnání s lidmi, kteří konzumují podobné množství vína nebo jiných lihovin.
Zpomaluje stárnutí
Pivo zvyšuje účinnost a vliv vitaminu E, který je v těle hlavním antioxidantem. Je důležitou součástí udržování zdravé pokožky a zároveň zpomaluje proces stárnutí.
Zabraňuje vzniku žlučových kamenů
Pravidelná konzumace mírného množství piva ovlivňuje hladinu cholesterolu a snižuje koncentraci žluči, což vede ke snížení rizika vzniku žlučových kamenů.
Zabraňuje demenci
Spotřeba piva také zvyšuje hladinu „dobrého cholesterolu“ o 10-20 %, čímž se snižuje riziko vzniku demence a kardiovaskulárních onemocnění.
Zlepšuje trávení
Pivo vykazuje řadu trávicích vlastností, které zahrnují stimulaci gastrinu, žaludeční kyseliny, cholecystokininu a pankreatických enzymů.
Odbourává stres
Stejně jako ostatní alkoholické nápoje snižuje pivo stres a usnadňuje spánek.
Diuretická kvalita
Pivo působí jako diuretikum a významně zvyšuje močení. To usnadňuje zvýšené odstranění toxinů a odpadních materiálů z těla.