Penízovka sametonohá je jedlá zimní houba s léčivými účinky

penizovka houba

Penízovka je houba zlato – oranžové barvy. Roste hojně v trsech na dřevě listnatých stromů, pařezech i větvích, objevuje se v zimních měsících. Využívá se jak v lidovém léčitelství, tak v tradiční čínské medicíně.

Penízovka sametonohá (Flammulina velutipes) je houba s kloboukem velkým 20 – 80 mm v průměru. Klobouk je hladký, lepkavý s ostrým okrajem. Na okrajích je slabě rýhovaný. Barvu má medově žlutou až oranžovožlutou, ve středu je tmavší. Lupeny má 5 – 12 mm vysoké, poměrně řídké, barvy bělavé až nažloutlé. Třeň je válcovitý, dutý, výšky 30 – 100 mm, poměrně tenký a v dospělosti tuhý. Dužina je bělavé až žlutavé barvy s příjemnou vůní.

Penízovka roste hlavně v zimních měsících, zhruba od října do dubna. Vyrůstá v hustých trsech na živých, odumírajících i mrtvých listnatých stromech. Najdeme ji i na kmenech, větvích a pařezech, nejčastěji vrb, olší, topolů, jilmů, buků a vzácně i na jehličnanech. Najít ji můžeme v lesích, parcích i zahradách. Má zajímavou vlastnost, dokáže úplně vymrznout a po rozmrznutí zase pokračovat v růstu bez poškození.

penizovka

 

Penízovka a její léčivé účinky

  • lidovém léčitelství se využívá jako přírodní antibiotikum, k léčbě zánětů, alergií, ekzémů, astmatu, léčbě nespavosti, podpoře imunitního systému, k posílení činnosti slinivky břišní a střevní mikroflóry,
  • Tradiční čínská medicína využívá jejích účinků k léčbě žaludečních vředů, jaterních chorob a jako doplňková léčba nádorových onemocnění.
  • Vykazuje také protiplísňové vlastnosti, hodí se k potírání zejména plísní v oblasti nohou a nehtů.

K zakoupení je ve formě kapslí s práškem nebo tinktury. Lze si připravit i macerát nebo nálev, ale má typické houbové aroma, lze však ochutit.

Penízovka v kuchyni

Penízovka je jedlá a chutná houba, zejména v rizotu, polévkách, omáčkách nebo pečená s masem. I samotná, osmahnutá na sádle s cibulkou je výborná. Konzumují se kloboučky, nohy jsou moc tuhé.

bylinkopedie koupit bylinky a produkty

ZANECHAT KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here