Receptů na pampeliškové víno existuje celá řada, nejjednodušší je ale asi ten, kdy použijeme droždí, které máme běžně doma. Vyzkoušejte to.
Kdy sbíráme pampelišky
Pampelišky sbíráme během slunného dne před polednem, nebo brzy odpoledne, a pokud možno na čistém místě, kde nemohly být zasaženy žádnými chemickými postřiky.
Kolik pampelišek je potřeba
Na pampeliškové víno potřebujeme větší misku pampeliškových květů (na objem je to asi 1 litr).
A co dalšího budeme potřebovat
Dále potřebujeme: 2,5 a 2 litru vody, 1,5 kg cukru, 3 citrony, 2 pomeranče, kostku čerstvého droždí (42 g).
A jaký je postup
Pampeliškové květy nevaříme, ale pouze spaříme 2,5 litry vroucí vody. Necháme vyluhovat do druhého dne. Poté přecedíme a výluh nalijeme do 5litrového demižonu nebo láhve. Poté svaříme 2 litry vody s 1,5 kg cukru na cukrový rozvar, necháme vychladit a nalijeme na výluh z pampelišek. Citrony a pomeranče oloupeme a nakrájíme a přidáme do demižonu, nakonec přidáme i droždí. Demižon přetáhneme celofánem a uděláme do něj několik dírek. Necháme kvasit na okně asi měsíc a půl – poznáme to podle toho, že citrony a pomeranče klesnou ke dnu. Poté stáčíme do lahví. Necháme uležet minimálně 3 měsíce. Ovšem po 2 letech je víno mírně perlivé (asi jako Prosecco).
Dobrou chuť!