Jak na pampeliškové víno

pampeliska
Zdroj foto: pixabay

Receptů na pampeliškové víno existuje celá řada, nejjednodušší je ale asi ten, kdy použijeme droždí, které máme běžně doma. Vyzkoušejte to.

Kdy sbíráme pampelišky

Pampelišky sbíráme během slunného dne před polednem, nebo brzy odpoledne, a pokud možno na čistém místě, kde nemohly být zasaženy žádnými chemickými postřiky.

Kolik pampelišek je potřeba

Na pampeliškové víno potřebujeme větší misku pampeliškových květů (na objem je to asi 1 litr).

vino
Zdroj foto: pixabay

A co dalšího budeme potřebovat

Dále potřebujeme: 2,5 a 2 litru vody, 1,5 kg cukru, 3 citrony, 2 pomeranče, kostku čerstvého droždí (42 g).

A jaký je postup

Pampeliškové květy nevaříme, ale pouze spaříme 2,5 litry vroucí vody. Necháme vyluhovat do druhého dne. Poté přecedíme a výluh nalijeme do 5litrového demižonu nebo láhve. Poté svaříme 2 litry vody s 1,5 kg cukru na cukrový rozvar, necháme vychladit a nalijeme na výluh z pampelišek. Citrony a pomeranče oloupeme a nakrájíme a přidáme do demižonu, nakonec přidáme i droždí. Demižon přetáhneme celofánem a uděláme do něj několik dírek. Necháme kvasit na okně asi měsíc a půl – poznáme to podle toho, že citrony a pomeranče klesnou ke dnu. Poté stáčíme do lahví. Necháme uležet minimálně 3 měsíce. Ovšem po 2 letech je víno mírně perlivé (asi jako Prosecco).

Dobrou chuť!

bylinkopedie koupit bylinky a produkty

ZANECHAT KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here