-
Dýňový olej
Dýňový olej se v kuchyni objevuje vzácněji. Vyrábí se lisováním zastudena semínek dýně obecné. Pro tento olej je typický vysoký obsah vitamínů B, C a E, a hlavně zinku, který skvěle pomáhá při problémech s nehty, vlasy a pokožkou. Není ideálním olejem na smažení, skvěle se ale pro svou chuť hodí na dochucení salátů, dresinků a pomazánek. Může se také používat místo tělového krému či jako pleťová maska na obličej. Jeho působení ocení zejména pleť mastná a s rozšířenými póry.
-
Palmový olej
Jde o kontroverzní potravinu, která se díky své nízké ceně vyskytuje i tam, kde byste to nečekali – kosmetické přípravky, margaríny, pomazánky i cukrovinky v obchodech. Podobně jako olej kokosový obsahuje palmový olej nasycené kyseliny, které pro organismus ve větším množství rozhodně vhodné nejsou. Zároveň ale obsahuje i řadu vitamínů a živin, jež našemu tělu pomáhají.
-
Makový olej
Ačkoli mák používáme v kuchyni poměrně běžně, makový olej získávaný ze semen této rostliny využívá málokdo. Je to škoda, jde o další zajímavou alternativu, kterou můžete použít zevnitř i zvenku. V kuchyni se hodí hlavně při přípravě sladkých pokrmů a dezertů. Zdraví tento olej podporuje vysokým obsahem vitaminu E, železa, hořčíku a vápníku. V kosmetice je používán na suchou, ekzematickou a zánětlivou pokožku.
-
Mandlový olej
Jde o jeden z nejvzácnějších a nejcennějších rostlinných olejů. Získává se lisováním semen mandloně a najdeme v něm mnoho vitamínů, například skupiny A, E a F, důležitých minerálů a antioxidantů. Lze jej užívat vnitřně jako prostředek pro zdravou pokožku, ale můžete zkusit i vnější použití. Doporučujeme domácí peeling z mandlového oleje, s mandlovými otrubami a namletými ovesnými vločkami. Olej lze využít i jako odstraňovač make-upu a nečistot z pleti.