Mursalský čaj je složen ze stébel rostliny, která se vyskytuje pouze na jediném místě a to v pohoří Rhodopy. Je výjimečný v tom, že neobsahuje tein. Je velice silným antioxidantem a to zdaleka není vše.
Mursalský čaj je složen z rostliny, která má název hojník horní (Sideritis scardica). Je to rostlina, která se pěstuje pouze v pohoří Rhodopy, táhnoucí se od Bulharska, přes Řecko až do Turecka. V Bulharsku je rostlina dokonce chráněna zákonem. Nejznámější je bylinka v Řecku, také se někdy nazývá řecký horský čaj, dále v Bulharsku, Albánii a Makedonii. Daří se mu především ve vyšších nadmořských výškách, nad 1300 m nadmořské výšky, v sušších oblastech, na skalách.
Bylinka má přímou lodyhu, dosahuje výšky asi 40 cm. Vytváří bochánkovitě široké trsy. Má malé, žluté květy. Začíná vykvétat na přelomu května a června. V Řecku a Bulharsku už je ve volné přírodě poměrně zlikvidován, pro jeho velkou oblibu.
Proč je dobré pít Mursalský čaj?
Jeho výhodou je, že neobsahuje tein, takže ho lze pít i ve větším množství. V lidové medicíně se využíval na zlepšení duševního a psychického stavu.
- Bylinkáři byl doporučován na nachlazení a chřipku. Také při bronchitidě, astmatu a podpoře vykašlávání.
- Napomáhá snižovat vysoký krevní tlak.
- Je doporučován na onemocnění ledvin, napomáhá vyplavování ledvinových kamenů.
- Podporuje hojení ran.
- Je účinným antioxidantem.
- Působí antibakteriálně.
- Navodí zklidnění a spánek.
- Má vysoký obsah železa, napomáhá při chudokrevnosti.
- Stimuluje a dodává energii.
- Jeho vlastností se využívá i v kosmetickém průmyslu.
Mursalský čaj se prodává v celých stéblech rostliny. Stéblo se vloží do 250ml vody, přivede k varu a vaří se 5 minut. Může se také pouze zalít vařící vodou a nechat stát 5 minut. Má zlatavou barvu a příjemně nasládlou chuť.
V oblasti Středozemního moře a Balkánu používají hojník horní i jako koření do pokrmů.