Recepty z medvědího česneku

Medvědí česnek (Allium ursinum) je zdravá bylinka, která roste v lesích brzy na jaře, již během března a dubna. Prý je to první rostlina, kterou sežere medvěd po probuzení po zimním spánku – odtud jméno „medvědí“.

cesnek medvedi

Jak medvědí česnek sbírat

Brzy zjara se vydejte do přírody. Medvědí česnek se vám bude při nálezu dobře sbírat – pokrývá totiž rozlehlou plochu v lese. Při sběru si musíte dát pozor, abyste ho nezaměnili s jedovatou konvalinkou. Od ní se odlišuje typickou česnekovou vůní. Pokud si tedy nejste jisti, vždy k rostlině přivoňte. Medvědí česnek si můžete zakoupit u ověřených prodejců nebo ho dokonce vypěstovat u vás doma.

Jak jej uchovat bez ztráty vitamínů

Nejlepší způsob uchování medvědího česneku je vytvořit z něj pesto –v lednici vydrží až do další sezóny. Navíc nepřijdete o cenné vitamíny a živiny, o které byste se vařením či mrazením připravili. Medvědí česnek si po nasbírání důkladně opláchněte pod tekoucí vodou – smyjete všechny nečistoty přinesené z lesa. Dále nechejte bylinku oschnout, voda musí zcela okapat. Rozmixujte půl kila česneku s 60 gramů soli a promíchejte s 400 ml kvalitního oleje. Uchovejte v lednici ve skleničkách.

Jednoduché recepty z medvědího česneku

Máte-li čerstvou bylinku, namažte si chléb olivovým olejem či máslem a položte na něj lístky česneku. Jelikož má silnou detoxikační schopnost, je dobré si během jara udělat česnekovou kúru a jíst česnek pravidelně. Jednoduchá na přípravu je také polévka z česneku – osmahněte cibulku, vytvořte jíšku, tu zalejte vodou a přidejte brambory, sůl a pepř. Před koncem vaření přisypte nakrájený medvědí česnek a zalejte trochou smetany. Lahodná polévka s posilovačem imunity je na světě!

Medvědí česnek je také vynikající jako omáčka pod maso. Sklenici pesta smícháte se smetanou a použijete k dochucení kuřecího či krůtího masa. Fantazii se zkrátka meze nekladou. Během jarního období je česnek skvělým pročišťovadlem.

ZANECHAT KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here