Mango je tropické ovoce, které se dá dobře sehnat i v našich obchodech. Obsahuje velké množství aromatických substancí, díky kterým má nezaměnitelnou chuť a aroma. Kromě toho, že je lahodné, obsahuje i velké množství prospěšných látek.
Mango se sklízí ze stromu mangovníku, který je stálezelený a řadí se do čeledi ledviníkovitých. Jeho domovinou je jižní a jihovýchodní Asie. Dle zdrojů je jeho existence popisována již v období 4000 př.n.l., mangovník se může dožít až sto let a za tu dobu stihne urodit opravdu velké množství plodů.
Mango má oválný tvar a průměrná velikost je 10 – 15 cm. Slupka má odstín od zelené, žluté až po červenou. Dužina je žlutá.
Zdroj mnoha prospěšných látek
Samotné mango o hmotnosti 300 g dokáže pokrýt denní dávku vitamínu A, obsahuje také až 16 druhů karotenoidů, které jsou důležité pro tvorbu vitamínu A.
Sytě žlutá barva dužiny prozrazuje, že je zdrojem vysokého obsahu betakarotenu.
Má také vysoký obsah vitamínu C, dále vitamínů E a B1, B2, B6 a niacinu.
Obsahuje též minerální látky – nejvíce draslík, potom hořčík a železo.
Dalšími prospěšnými látkami jsou pektin (rozpustná vláknina), kyselina jablečná, citronová a taniny.
S čím nám může mango pomoci?
- Konzumace manga pomáhá při nespavosti, podrážděnosti, nervozitě a psychických potížích.
- Má diuretické účinky.
- Prevence různých viróz.
- Zlepšuje pokožku, vlasy a zdraví kostí.
- Díky obsahu vitamínů je antioxidantem.
Jak vybrat mango
Zralý plod je měkký, ale pružný. Pokud jste koupili nezralé, nechte ho doma dozrát při pokojové teplotě. Všímejte si otlačenin a skvrn.
Lososový tataráček s mangem
- 120 g očištěného lososa
- dužina z ¼ manga
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce dijónské hořčice
- 1 lžička kapary
- 1 lžička jemně nakrájené jarní cibulky
- sůl
Lososa bez kůže a mango nakrájíme na menší kousky. V misce kousky promícháme s citronovou šťávou, hořčicí, nasekanými kapary a jarní cibulkou. Dáme na 15 minut odležet do ledničky. Potom dosolte, podáváme na toastu.