Pozitivních vlastností plodů lísky obecné (Corylus avellana) z čeledi břízovité si všimli lidé po celém světě. A ani Dálný východ tedy není výjimkou. Pojďme se teď podívat na to, co nám lískové ořechy mohou nabídnout a na jaké neduhy je doporučují mistři asi nejznámější alternativní medicíny.
Jen málokteré dary přírody obsahují tolik cenných živin jako právě ořechy. A nezáleží na tom, zda jde o ty pravé nebo o ty, které do této skupiny řadíme jen podle vzhledu (například para nebo arašídy).
Lískové ořechy jsou v našich podmínkách spíše takovými Popelkami
Pokud se podíváme na spotřebitelské grafy, budou jim zcela jistě vévodit ořechy vlašské. Nabízí totiž ze všech druhů pěstovaných u nás nejlepší poměr ceny, kvality a výnosnosti. Navíc rostou prakticky na každé větší zahradě a to bez jakékoliv námahy.
Ovšem opomíjet lískáče jen proto, že bývají o něco dražší a v „syrovém“ stavu se jen neochotně zbavují svého úkrytu v tuhé skořápce, by byla škoda. Nabídnou nám totiž řadu cenných látek. Ve hře jsou zejména bílkoviny a zdravé tuky. Ovšem zapomínat nesmíme ani na vitamíny a minerály:
• hořčík,
• vápník,
• zinek,
• vitamíny E,
• vitamíny skupiny B
• měď,
• draslík
• železo
• a mangan.
A pokud bychom se na jedno lískové jádro podívali z hlediska zdravé výživy, našli bychom v něm 60 % tuků (převažují v nich prospěšné mono nenasycené mastné kyseliny), okolo 20 % cukrů, 12-13 % proteinů alias bílkovin a okolo 12 % sacharidů. Právě na cukry jsou relativně chudé, takže pokud potřebujete opravdu energeticky vydatnou svačinu, doporučujeme ořechy doplnit například sušeným ovocem.
A co energetické hledisko? 50 gramů lískáčů v sobě ukrývá asi 135 kcal. Sportovcům a milovníkům fitness tak toto malé množství ořechů dodá dostatečné množství asi na hodinu fyzické aktivity Ovšem doporučit je lze i lidem nemocným či v rekonvalescenci nebo těhotným ženám (netrpí-li alergií).
Jak léčivé látky obsažené v ořeších využívá klasická čínská medicína
Zatímco „západní“ doktoři oceňují u ořechů zejména přítomnost mono nenasycených mastných kyselin, které prospívají našemu srdci, cévní soustavě a mozku, Čína jde v tomto směru ještě dál. Podle TCM by měli lískové ořechy konzumovat také všichni, kdo trpí problémy s pamětí, soustředěním nebo třeba stařeckou demencí.
Jedním dechem je doporučujeme také na cukrovku II. typu a další civilizační choroby. Lískové ořechy podle ní také pomáhají regenerovat nervy v těle a ulevují při neurózách a vyčerpání (a nezáleží na tom zda je způsobeno fyzickými nebo psychickými příčinami). A dopřát by si je měli také ti, kdo se potřebují po náročném dni trochu zklidnit (samozřejmě v rozumném množství vzhledem k vysoké kalorické hodnotě).
A konečně by s jejich konzumací neměli otálet ani pacienti, kteří mají potíže se slinivkou břišní nebo trpí nějakými problémy s očima. Kyselina listová, jež je ve skupině vitamínů B také obsažena, koneckonců pozitivní vliv na náš zrak opravdu má. Tak proč toho nevyužít?
Jak je to s ořechy a špatným cholesterolem
Na řadě míst (a mnohdy i z úst lékařů) můžeme narazit i na zmínky o špatném nebo také LDL či HDL cholesterolu. Právě ten by měla konzumace mono nenasycených mastných kyselin účinně regulovat, což má opět pozitivní dopad na naše zdraví. LDL cholesterol totiž zanáší cévy a ucpává je. Dnes však víme, že je toto označení poněkud krátkozraké a že na kornatění tepen má ve skutečnosti vliv ještě celá řada dalších faktorů. Upínat se tedy k lískovým ořechům k jako jediné záchraně by bylo krátkozraké.
V jaké formě nabídnou nejvíce využitelných látek?
I když lískové ořechy nejčastěji konzumujeme syrové, ve skutečněji jim mnohem více prospěje trocha šetrného pražení. Není nutná příliš dlouhá doba v troubě nebo na pánvi – jakmile se hnědá slupka začne odlupovat, máme hotovo. Tyto ořechy nabídnou nejenom intenzivnější chuť a vůni, ale také lepší využitelnost některých složek.
Dalším skvělým tipem je máčení ořechů přes noc. Tím v jejich nitru aktivujeme prospěšné enzymy. Ráno je pak můžete zkonzumovat běžným způsobem, nebo z nich připravit třeba oříškové mléko. Jeho chutí bude příjemně překvapeni.
Příprava lískového mléka je snadná, a získané znalosti uplatníte i jinde
A jak si takovou zdravou dobrotu vlastně připravit? Je to jednoduché. Vezměte velkou hrst lískových ořechů a zalijte je ve vhodné nádobě dvěma hrnky vlažné vody. Nechte přes noc stát na kuchyňské lince (doporučujeme zakrýt talířkem). Ráno vodu vyměňte a ořechy lehce opláchnete. Ořechy i s vodou rozmixujte. O kondici svého kuchyňského pomocníka se nemusíte bát. Kromě toho, že dlouhé namáčení spustilo v ořeších tvorbu prospěšných enzymů, jejich tvrdá jádra také změkla.
Na závěr lískové mléko přeceďte a máte hotovo. A co si počít se zbylou drtí? Přidejte ji do jogurtu nebo třeba do smažené či pečené zeleniny. A společně s cukrem a trochou mouky vytvoří také skvělou drobenku na moučníky.