Lipové květy jsou vynikající přírodní lék na nachlazení

lipa

Lípa má odpradávna v naší kultuře velký význam. Navíc má výborné léčivé účinky v období nachlazení. Lipové květy by neměly chybět v žádné přírodní lékárničce. Připravit z nich lze nejen čaj, ale například i lipový sirup.

Lipové květy jsou výborným léčivem při nachlazení, kašli, rýmě, teplotě a zánětu průdůšek. Květy obsahují třísloviny, flavonoidy, polysacharidy a další účinné látky. Léčivé květy sbíráme z lípy srdčité /malolisté (Tilia cordata) a lípy velkolisté (Tilia platyphyllos), okrasné lípy nejsou pro sběr vhodné. Lípa se také stala symbolem Slovanů, už staří Keltové považovali lípu za místo, kde se soustředí síly dobra a chrání nás před zlem a temnotou. Navíc jim učarovala svou dlouhověkostí, mohutností a schopností léčit.

Lipové květy se sbírají ihned po rozkvětu i s listeny, nejlépe v době, kdy nejsou ještě úplně rozvinuty, zhruba když je rozvinuta polovina kvítků v květenství. Suší se na stinném a suchém místě, ne na přímém slunci. Je třeba je uskladnit tak, aby nenavlhly. Jsou vhodné i pro děti.

lipa caj

Lípa a její léčivé účinky

  • Velmi prospěšná je při nachlazení, chřipce a dalších onemocněních dýchacích cest. Vyvolává pocení, snižuje horečku a usnadňuje vykašlávání.
  • Jemně ředí krev.
  • Je prospěšná při močových a ledvinových obtížích.
  • protizánětlivé a uklidňující účinky.
  • Je vhodná při žaludečních obtížích.
  • Zlepšuje spánek.
  • Tlumí menstruační křeče.
  • Zevně lze lipové květy využít na vyrážky, při bolestech kloubů a svalů nebo jako uklidňující koupel.

Lipový sirup

Kromě klasického čaje si můžeme vyrobit lipový sirup. Budeme potřebovat:

  • košík čerstvě nasbíraných lipových květů
  • 3 litry vody
  • 2 kg cukr krystal
  • 3 citrony

Květy rozložíme na několik hodin doma, aby z nich vylezl hmyz, květy zbavíme stonků a dáme do velké nádoby spolu s citrony nakrájenými na plátky. Zalijeme vodou a necháme do druhého dne louhovat.

Směs druhý den přecedíme, nalijeme do velkého hrnce a přivedeme k varu. Přidáme cukr a na mírném ohni vaříme do zhoustnutí (zhruba 2 hodiny). Cukru můžeme dát méně i více, záleží, jak hustý sirup chceme mít.

 

bylinkopedie koupit bylinky a produkty

ZANECHAT KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here