Připravte si nápoje z kopřiv. Máme pro vás recepty

koprivy

Kopřivy nejsou vhodné jen do jídel, jak už jsme si ukázali, ale můžeme z nich připravit i výtečné nápoje. Jak na to?

Limonáda

Budete potřebovat:

  • až 100 kusů nahrubo nasekaných mladých vršků kopřiv
  • 70 g kyseliny citronové
  • šťávu ze 3 citronů
  • 3 l vody
  • 2 kg cukru

Všechny ingredience, kromě cukru, smíchejte a nechejte v nádobě louhovat 24 hodin. Poté sceďte a přidejte cukr, který důkladně vmíchejte do tekutiny až se úplně rozpustí. Směs slijte do lahví a pijte s vodou nebo sodou.

Smoothie

Budete potřebovat:

  • velkou hrst listů mladých kopřiv
  • 1 velké jablko
  • 1 čajovou lžičku lněného semínka
  • 250 ml minerální vody, jablečné šťávy či kokosové vody

Listy kopřivy opláchněte a pokrájejte na malé kousky. Jablko rozčtvrťte a zbavte jádřince. Vše dejte do smoothie mixéru společně se lněným semínkem a důkladně rozmixujte. Vodu nebo šťávu přidejte až na závěr, krátce pomixujte a můžete podávat!

Kopřivový sirup

Budete potřebovat:

  • 80 až 100 kusů kopřiv přibližně 25 cm dlouhých
  • 3 a ½ l vody
  • 5 citronů
  • 8 dkg kyseliny citronové
  • 3 kg cukru

Opláchnuté kopřivy zalijte vodou s nakrájenými citrony a kyselinou citronovou. Přiveďte k varu a povařte zhruba 5 minut. Můžete též kopřivy přelít převařenou vodou s citronem. Poté nechejte louhovat 24 hodin. Nakonec přeceďte a přidejte cukr a znovu krátce povařte. Ještě teplou tekutinu rozlijte do sklenic a zavíčkujte.

Sirup je skvělou prevencí proti nemocem či zánětům.

Kopřivové víno

Budete potřebovat:

  • vodu
  • citronovou šťávu
  • cukr
  • jarní lístky kopřivy

Víno z kopřiv se vyrábí fermentací výluhu jarních kopřivových listů ve vodě, citronové šťávě a cukru. Množství ingrediencí je třeba doplňovat podle toho, jak proces probíhá.

Kopřivový čaj

Hrst kopřiv čerstvých nebo sušených spařte vroucí vodou a nechejte 10 minut louhovat. Následně sceďte, dochuťte cukrem či medem a popíjejte pro zdraví.

bylinkopedie koupit bylinky a produkty

ZANECHAT KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here