Kopřivy nejsou vhodné jen do jídel, jak už jsme si ukázali, ale můžeme z nich připravit i výtečné nápoje. Jak na to?
Limonáda
Budete potřebovat:
- až 100 kusů nahrubo nasekaných mladých vršků kopřiv
- 70 g kyseliny citronové
- šťávu ze 3 citronů
- 3 l vody
- 2 kg cukru
Všechny ingredience, kromě cukru, smíchejte a nechejte v nádobě louhovat 24 hodin. Poté sceďte a přidejte cukr, který důkladně vmíchejte do tekutiny až se úplně rozpustí. Směs slijte do lahví a pijte s vodou nebo sodou.
Smoothie
Budete potřebovat:
- velkou hrst listů mladých kopřiv
- 1 velké jablko
- 1 čajovou lžičku lněného semínka
- 250 ml minerální vody, jablečné šťávy či kokosové vody
Listy kopřivy opláchněte a pokrájejte na malé kousky. Jablko rozčtvrťte a zbavte jádřince. Vše dejte do smoothie mixéru společně se lněným semínkem a důkladně rozmixujte. Vodu nebo šťávu přidejte až na závěr, krátce pomixujte a můžete podávat!
Kopřivový sirup
Budete potřebovat:
- 80 až 100 kusů kopřiv přibližně 25 cm dlouhých
- 3 a ½ l vody
- 5 citronů
- 8 dkg kyseliny citronové
- 3 kg cukru
Opláchnuté kopřivy zalijte vodou s nakrájenými citrony a kyselinou citronovou. Přiveďte k varu a povařte zhruba 5 minut. Můžete též kopřivy přelít převařenou vodou s citronem. Poté nechejte louhovat 24 hodin. Nakonec přeceďte a přidejte cukr a znovu krátce povařte. Ještě teplou tekutinu rozlijte do sklenic a zavíčkujte.
Sirup je skvělou prevencí proti nemocem či zánětům.
Kopřivové víno
Budete potřebovat:
- vodu
- citronovou šťávu
- cukr
- jarní lístky kopřivy
Víno z kopřiv se vyrábí fermentací výluhu jarních kopřivových listů ve vodě, citronové šťávě a cukru. Množství ingrediencí je třeba doplňovat podle toho, jak proces probíhá.
Kopřivový čaj
Hrst kopřiv čerstvých nebo sušených spařte vroucí vodou a nechejte 10 minut louhovat. Následně sceďte, dochuťte cukrem či medem a popíjejte pro zdraví.