„Žahavá“ kuchařka II.

kopriva

A jaké ještě zajímavé pokrmy můžete z kopřiv připravit? Níže uvádíme další recepty, kde hraje kopřiva hlavní roli.

Ravioly s kopřivami

Budete potřebovat:

  • těsto na ravioly
  • velký hrnek kopřiv uvařených v osolené vodě, okapaných a osušených
  • ½ hrnku sýru ricotta nebo cottage
  • ½ hrnku nadrobno nastrouhaného parmezánu
  • šťávu z jednoho citronu
  • sůl
  • pepř

Nadrobno nakrájené kopřivy smíchejte se sýrem, šťávou a dochuťte solí a pepřem. Směs rozmístěte po lžičkách na rozválené těsto a pokryjte další vrstvou těsta. Nakrájejte na kousky a ujistěte se, že vše je řádně slepené. Vařte v osolené vodě, dokud ravioly nevyplavou na povrch. Podávejte se sýrovou omáčkou.

Zelené lívance

Budete potřebovat:

  • 3 velké hrsti nadrobno nasekaných kopřiv
  • 2 celá vejce
  • 2 dcl mléka
  • 6 lžic polohrubé mouky
  • sůl
  • 1 lžičku prášku do pečiva
  • muškátový oříšek
  • olej na smažení

Nejprve je potřeba vyšlehat těsto. Smíchejte vejce, mléko, mouku a prášek do pečiva. Dle chuti dosolte, přidejte muškátový oříšek a nadrobno nasekané kopřivy. Dobře promíchejte. Potom už jen těsto nalijte na pánvičku nebo lívanečník a dobře usmažte po obou stranách.

Originální salát

Budete potřebovat:

  • 500 g mladých kopřiv
  • lžíci olivového oleje
  • pepř
  • sůl
  • 1 velký pórek
  • citronovou kůru podle chuti
  • sušený česnek

Kopřivy nadrobno nasekejte a vložte do mísy. Přidejte nakrájený pórek a zalijte zálivkou připravenou z oleje, citronové kůry, soli a pepře. Dochuťte sušeným česnekem a zlehka promíchejte. Doporučuje se podávat salát dobře vychlazený.

Ovesné koláčky

Budete potřebovat:

  • velkou mísu kopřiv
  • 2 polévkové lžíce másla
  • sůl
  • 1 vejce
  • velký hrnek ovesné mouky

Omyjte a osušte kopřivy a zlehka je osmahněte na másle. Poté přidejte sůl, pepř a vejce a vše důkladně promíchejte. Nakonec přidejte ovesnou mouku, promíchejte a nechte hodinu odpočinout. Těsto přibližně 2 centimetry silné osmahněte po obou stranách.

Kopřiva má v kuchyni mnoho využití a dá se použít do různých pokrmů. K dalším receptům, kde kopřiva hraje prim se v budoucnu jistě ještě vrátíme.

Přejeme, dobrou chuť!!!

ZANECHAT KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here