„Žahavá“ kuchařka. Vyzkoušejte recepty, kde hraje kopřiva hlavní roli

kopriva dvoudoma

Říká se, že jedna kopřiva nahradí až sedm doktorů… Pro někoho je kopřiva chutným a zdravým zpestřením běžného jídelníčku a její obliba na talíři se stále zvyšuje. Kopřiva je opravdový „životabudič“ s úžasnými detoxikačními účinky.

Kopřiva dvoudomá je ideálním prostředkem pro jarní očistnou kůru, čistí krev, zlepšuje funkci ledvin a stav pokožky. Skvělá je také proti vypadávání vlasů či při léčbě zánětů. Kopřiva totiž obsahuje vysoké množství vitaminů A, C, H a E a železa. Podívejme se, jak lze tuto léčivku v kuchyni využít.

Kopřivačka nakyselo

Budete potřebovat:

  • 8 polévkových lžic drobně nasekaných mladých kopřiv
  • ½ litru vody
  • 1 litr podmáslí nebo kyselého mléka
  • 3 polévkové lžíce hladké mouky
  • ocet
  • 2 celá vejce
  • lžičku másla
  • sůl

Nadrobno nasekané kopřivy zalijeme vroucí vodou, osolíme a povaříme asi 10 minut. Do velké nádoby si připravíme podmáslí nebo kyselé mléko, do něj rozšleháme mouku. Směs nalijeme do ještě teplého vývaru a společně povaříme ještě dalších 10 minut. Dochutíme octem, solí a cukrem, pokud je to potřeba. Nakonec do polévky rozšleháme vejce a necháme postupně „zdrcnout“. Troška másla přijde na talíř s polévkou pro její zjemnění.

Zelené rizoto

Budete potřebovat:

  • 3 až 4 hrnky mladých listů čerstvé kopřivy
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 2 polévkové lžíce másla
  • 1 oloupanou cibuli
  • 3 stroužky česneku
  • hrnek rýže
  • sůl a pepř
  • 125 ml bílého vína
  • 4 lžíce strouhaného sýra

Propláchněte kopřivové listy a povařte je v osolené vodě. Po vyjmutí nechejte okapat a rozmixujte na pyré. Současně začněte ohřívat zeleninový vývar. Na vedlejší plotýnce dozlatova osmahněte česnek a cibulku. Do této směsi přidávejte rýži a zalijte ji vínem, které necháte pomalu odpařit. Do směsi přidejte vývar a vařte. Když je rýže téměř hotová, vlijte i kopřivové pyré. Na závěr vše okořeňte.

ZANECHAT KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here