Jeřabina (Jeřáb obecný). Bylinka s mnohými léčivými účinky

jerabina jerab ptaci
Jeřáb ptačí, Autor: Taken by me, Jonik, on August 25, 2004. – Vlastní dílo, CC BY-SA 2.0, Odkaz

Jeřáb ptačí (Jeřabina) – Tento strom roste v lesích všeho druhu, od nížin až vysoko do skalnatých hor, nejrozšířenější je v Evropě a Asii.

Pěstování

Přirozeně rostoucí jeřabiny najdeme jako stromořadí podél horských cest. Jsou to nenáročné dřeviny, kterým se daří i v místech, kde nepříznivé klimatické podmínky nedovolují pěstování jiných ovocných rostlin.

U nás roste asi 10 druhů jeřábů, ale ke konzumaci jsou vhodné pouze zmiňovaný jeřáb obecný, moravský sladkoplodý jeřáb, oskeruše a černoplodá jeřabina.

Použití

U všech druhů jedlých jeřábů se sbírají především plody. Sušené jeřabiny jsou léčivé, léčivý účinek ovšem mají i listy a květy jeřábu. Jsou zdrojem velkého množství vitamínu C, mají ho dvakrát více než citróny. Dále obsahují karoteny, třísloviny, pektin, kyselinu jablečnou a sorbinovou. V minulosti byly jeřabiny rozšířeným a účinným prostředkem proti kurdějím.

Z jeřabin se dají vyrábět kompoty, zavařeniny, suší se na čaj, nahradí rozinky, lze z nich připravit sirup.

Léčivé účinky

Jeřabiny jsou v léčitelství ceněny hlavně pro použití při léčbě revmatismu a ledvinových kamenů, používají se také při zánětech horních cest dýchacích a pro podporu tvorby a vylučování žluče.

Přinášíme vám tip na bylinný jeřabinový likér, který má kromě příjemné chuti i preventivní a léčebné účinky na výše uvedené nemoci.

„Jeřabinka“

Budete potřebovat:

  • 2 kg jeřabin
  • 1 kg cukru
  • 1 litr vody
  • 1 litr lihu
  • 6 ks hřebíčku
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžička citrónové kůry

Velkou láhev od okurek naplníme jeřabinami, cukrem rozpuštěným v horké vodě a lihem. Přidáme citrónovou kůru, hřebíček a skořici, láhev převážeme plátnem a necháme stát asi 3 týdny na teplém místě. Poté tekutinu přefiltrujeme přes gázu a nalijeme do lahví.

Přejeme vám dobrou chuť a příjemně strávené chřipkové období – protože vás už nic neskolí!

ZANECHAT KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here