Víte, co je měsíčkové mléko?

Že jste tento pojem nikdy neslyšeli? Tak to nejste sami. Objevila jsem ho ve starých knihách po našich předcích a hned mne velmi zaujalo. Podělím se s vámi nejen o to, co to znamená, ale i jak si jej doma vyrobit a k čemu jej využít.

Měsíčkové mléko

Měsíčkové mléko je mléko s obsahem měsíčku lékařského, který mu dodává žlutou barvu, příjemnou vůni i chuť.

Co budeme potřebovat

Na jeden litr měsíčkového mléka budeme potřebovat:

– 1 litr plnotučného mléka (nejlépe v biokvalitě), nehodí se polotučné ani nízkotučné mléko,

– cca 5 g květu měsíčku lékařského (sušeného nebo i čerstvého).

A jaký je výrobní postup

Mléko zahřejeme těsně pod bod varu a poté do něj přidáme jemně rozemleté květy. Dále již nezahříváme, jen občas tekutinu promícháme. Necháme vychladnout. Po vychladnutí scedíme přes sítko, cedník či plátýnko do sklenic a uchováváme v uzavřených nádobách v chladu a suchu.

Jak využít měsíčkové mléko v kuchyni

V kuchyni toto mléko využijeme nejčastěji při přípravě různých druhů pečiva, u kterých potřebujeme docílit žlutého až žlutooranžového zbarvení – ideální je na Velikonoce. Dále jej můžeme přidávat do náplní a krémů, které nám rovněž obarví na žluto. Nemusíme se bát použít jej ani do mražených krémů či zmrzlin.

Poněkud netradičně jej můžete využít i při přípravě slaných pokrmů – například pro obarvení omáčky či polévky. Obarví ji stejně dobře jako třeba kurkuma nebo šafrán.

Uděláte si měsíčkové mléko s námi?

 

ZANECHAT KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here