Není ocet jako ocet. Pokud vyberete ten správný, můžete se dočkat celé řady benefitů. Mezi TOP oblíbence dietářů a vyznavačů zdravého životního stylu pak zcela jistě patří ocet jablečný. Proč bychom si ho měli dopřávat a na co všechno se hodí?
Co přesně vlastně ten jablečný ocet je? Jak asi tušíte, vyrábí se fermentací ovoce a značnou zásluhu na jeho vzniku mají bakterie, množící se v důsledku tohoto procesu. Chcete-li využít jeho léčebný potenciál, pak byste měli vědět, že ho lze aplikovat externě i interně.
Vyberte si v obchodech ten správný
Ovšem velmi záleží na kvalitě produktu, který hodláte používat. Skutečně kvalitní jablečný ocet se pyšní jemnou jantarovou barvu a okamžitě vás osloví také silnou vůni jablek. Neměl by obsahovat konzervanty, ani další umělé látky. Koneckonců – není to ani třeba. Tento proces je známý už od starověku, ovšem zatímco dříve se používal zejména pro lékařské účely, dnes ho známe spíše jako chutný doplněk dietních salátů a masa.
Co všechno vám nabídne? Vitamíny, minerály i prospěšné enzymy
Jablečný ocet je doslova bohatou pokladnicí vitamínů. Jejich výčet je opravdu dlouhý. Ukažme si tedy alespoň ty nejdůležitější.
- Vitamin A
- Vitamíny skupiny B (zejména B1, B2, B6)
- Vitamin C
- Vitamin E
- Vitamin P
A o co se v naše těle tyto vitamíny starají? Začněme vitamínem A – ten je zodpovědný za dobrou kvalitu zraku, ovšem kromě toho také příznivě působí na zubní sklovinu a celkově posiluje imunitu organismu. Neméně důležité jsou i vitamíny skupiny B. Mají vliv na naše nervy – regenerují je, uklidňují a snižují nervové napětí. Celkově tak ovlivňují pohodu. Vitamin C je důležitý pro naši imunitu, a má rovněž pozitivní vliv na oběhový systém.
Vitamin E je známý antioxidant. Jeho prostřednictvím může naše tělo lépe vyplavovat volné radikály a toxiny. Často se o něm proto uvádí, že má protirakovinné vlastnosti. Jeho pravidelným užíváním v dostatečném množství také snížíte riziko vzniku závažného onemocnění cév.
A co vitamin P? Jde vlastně o skupinu látek, označovaných jako flavonoidy. Pokud ho užíváme v doporučené denní dávce, pak účinně stabilizuje krevní tlak, působí jako podpora aterosklerotických onemocněních a pomáhá rovněž s imunitou.
Minerály a prospěšné enzymy
Ale bylo by chybou zaměřit se jen na vitamíny. V jablečném octu najdeme také celou řadu minerálů. Objevíme v něm kupříkladu hořčík, železo a draslík, v menším množství pak také měď a také křemík.
A mezi neméně důležité složky jablečného octa patří také pektiny a enzymy. Pektiny (jak už ostatně název napovídá) jsou v našem těle primárně zodpovědné za regulaci trávení a metabolismu. Působí jako skvělá prevence aterosklerózy, a velkou měrou také přispívají ke snižování hladiny tzv. špatného cholesterolu (LDL), byť od tohoto označování již mnozí lékaři v dnešní době ustupují.
A co opěvovaný ovocný pektin? Ten v první řadě skvěle podporuje hubnutí, právě díky jeho vlivu totiž dochází ke snižování vstřebávání a ukládání tuku přijímaného z potravy. To však zdaleka není vše. Pomáhá rovněž usnadňovat trávení a podílí se stimulací trávicích šťáv, a to nejenom v žaludku (podporuje kupříkladu i činnost žlučníku).
Na co se jablečný ocet hodí a jak ho bezpečně použít
Dnes je tento jantarový zázrak nejčastěji k dostání ve formě přírodního doplňku stravy, určeného převážně pro hubnutí. Bylo by však chybou omezovat se jen na tyto jeho účinky. Pokud ho jednoduše použijete jako přísadu do jídel, pak velmi brzy zjistíte, že má značně pozitivní vliv nejen na imunitu našeho organismu, ale rovněž na celkovou koncentraci a paměť. Díky obsahu vitamínů a minerálů se také doporučuje pro lidi, kteří trpí zvýšeným vypadáváním vlasů.
V kosmetice se používá jako ideální produkt pro péči o vlasy. Prostřednictvím obsažených minerálů a vitamínu E totiž účinně bojuje proti lupům, regeneruje pokožku hlavy a v neposlední řadě také čistí vlasy od mazu, což ocení zejména lidé s rychle se mastící kšticí. Neměli bychom zapomenout ani na to, že součástí jablečného octa je kyselina octová, ta slouží vlasům jako účinná bariéra proti znečištění nebo vlivům tvrdé vody. Ocet jako takový pak při pravidelném použití vlasy vyživuje, vyhlazuje a dodávají jim přirozený lesk.
Kde a jak jablečný ocet používat
Nejčastěji se tato ingredience jednoduše stává přísadou k běžnému jídlu. Ovšem stejně dobře se hodí i k vnějšímu použití. Skvěle vám poslouží třeba jako jako čistič obličeje (poradí si i s lehkým make-upem). A není určen jen pro pokožku zdravou, působí totiž i jako ideální tonikum pro pleť se sklony k akné – dokonale a především přirozeně totiž redukuje tvorbu mazu.
A máte-li doma přírodní nefiltrovaný organický ocet, pak ho můžete použít také jako nechemický čistič povrchů, například v koupelně nebo v kuchyni. Skvěle je totiž vydezinfikuje a odstraní i mnohé odolné nečistoty.
Kontraindikace – aneb na co si dát pozor
I když nejde o žádný lék, přesto má jablečný ocet i své kontraindikace. A na co si tedy dát pozor? V první řadě by si ho neměly dopřávat osoby trpící chronickými onemocněními trávicí soustavy. Jde zejména o potíže se žaludkem. Další neopomenutelnou kontraindikací k použití jsou rovněž potíže s játry nebo sklony k nepříjemnému k pálení žáhy. A jeho vnitřní použití není doporučeno ani těhotným ženám.
A kde ho seženete? Jablečný ocet lze bez potíží zakoupit v obchodech se zdravou výživou a samozřejmě také v lékárnách. Běžně však bývá k dispozici i ve větších obchodech s potravinami.