Jabloň domácí

Jabloň domácí, latinsky Malus domestica, slovensky jabloň domáca. Jedná se o ovocný strom z čeledi růžovitých, Rosaceae.jablon domaci

Léčebné účinky

  • Jablka podporují trávicí systém a zlepšují střevní peristaltiku.
  • Jablka snižují hladinu cholesterolu.
  • Jablka pomáhají zlepšovat imunitu.
  • Jablka jsou vhodnou potravinou při rekonvalescenci a vyčerpání organismu.

Použití a přípravky

Jablka obsahují přírodní cukry, vitaminy B6, B12, C a E. Z minerálních látek jsou v plodech obsaženy draslík, železo a hořčík. Jablka obsahují také třísloviny.

Používají se při průjmových onemocněních, jelikož obsahují pektin, který váže vodu. Pektin je také vhodnou látkou k prevenci zácpy.

Jablka pozitivně ovlivňují střevní mikroflóru.

Čaj z jablečných slupek se používá při nachlazení a léčí kašel. Používá se také při dně a revmatu.

Jablečný ocet má antibakteriální a antimykotické účinky. Působí proti bakteriím a virům. Zmírňuje pálení žáhy, čistí tělo od nahromaděných nežádoucích zplodin.

O jabloni domácí

Jabloň domácí je listnatý strom. Dorůstá výšky okolo 15 metrů a pyšní se širokou korunou. Listy jsou široce vejčité, mají nejčastěji pilovitý okraj a na spodní straně jsou plstnatě chlupaté, záleží však na odrůdě. Květy jabloní jsou pětičetné, mají bělavou až růžovou barvu a vyskytují se v chocholičnatém květenství. Jabloně kvetou v dubnu či v květnu. Plodem jabloně jsou malvice – jablka.

Domácí recepty

Jablečná přesnídávka bez cukru a bez pudinku

Jablka oloupeme od slupek a odstraníme jádřince. Na 3 kg jablek budeme potřebovat 400 ml vody. Ovoce rozvaříme (zhruba 20 minut), rozmixujeme a za horka nalejeme do skleniček a dobře zavíčkujeme. Do plechu nalejeme asi 2 – 3 cm vody. Sterilujeme při teplotě 200 stupňů zhruba 10 minut. Tato příprava je vhodná pro nejmenší kojence, i pro konzumaci při přísných dietních opatřeních.