Hřebíčkovec kořenný známe pod jednoduchým názvem „hřebíček“. Používá se v kuchyni jako koření do sladkých i slaných pokrmů, v léčitelství pak coby úleva při revmatismu, bolesti zubů i kloubů. Je účinným prostředkem proti stárnutí či při detoxu celého organismu.
Použití
Nebudeme se zabývat recepty na pokrmy, do kterých se hřebíček přidává, ale podíváme se spíše blíže na jeho schopnost podpořit naše zdraví. Hřebíček má antibakteriální a dezinfekční účinky, navíc lehce znecitlivuje, čímž pomáhá při bolesti zubů, dásní a při léčbě aftů či parodontózy. Tišící schopnost je využívána i při revmatismu a bolestech kloubů, kdy se používá hřebíčková mast. Vynikajícím zážitkem pro celé tělo je masáž hřebíčkovým masážním gelem.
-
Květy hřebíčku
Málo se ví, že květy tohoto koření působí močopudně a jsou tedy ideálním prostředkem při celkové očistě organismu.
Čaj z hřebíčku pomáhá při průjmu, vnější užití napomáhá pokožce proti viditelným procesům stárnutí. Jako přírodní dezinfekce se používá zevně i vnitřně, její účinky můžeme podpořit přidáním tymiánu a černého nebo zeleného čaje.
-
Použití na pleť
Pět hřebíčků přelijte jedním šálkem vařící vody, nechte louhovat až do úplného zchladnutí a vzniklým odvarem dvakrát denně potírejte obličej. Výsledky vás rozhodně příjemně překvapí.
SOS domácí hřebíčková tinktura
Tinktura pomáhá hlavně při bolesti zubů a dásní, k její výrobě budete potřebovat následující ingredience:
- 0,5 litru alespoň 60% lihu
- 10 gramů hřebíčku
- tyčinka skořice
Hřebíček a skořici nechte louhovat v lihu nejméně čtrnáct dní. Pak nálev přeceďte a uchovávejte v tmavé, uzavřené nádobě. Vzniklou tinkturou lze vyplachovat ústa dvakrát i třikrát denně.
Díky konzervačním účinkům hřebíčku můžete tinkturu bez obav užívat až do jejího vypotřebování.