Česky:
Hřebíčkovec kořenný |
Latinsky:
Syzygium aromaticum |
Slovensky:
Klinčekovec voňavý |
Hřebíčkovec kořenný je více známý pod svým lidovým názvem Hřebíček
Léčivé účinky
- zlepšuje trávení a napomáhá při střevních potížích
- funguje jako přírodní anestetikum
- posiluje imunitní systém
- má silné protizánětlivé účinky
- má antibakteriální účinky
Použití
Hřebíček je plodem stromu hřebíčkovce vonného, rostoucího v Brazílii, Africe, Madagaskaru nebo Zanzibaru. Jeho léčivé účinky zná mnoho generací našich předků, čínská medicína ho používá pro zvýšení toku energie a pro zrychlení metabolismu.
I lékařská medicína uznává jeho zázračné léčivé účinky, a proto se jeho antiseptické účinky používají do řadu léčiv. Silice, které jsou v hřebíčku obsaženy, se používají také do anestetik.
Léčivka má také silné dezinfekční účinky, používá se pro desinfekci ústní dutiny, k lokálnímu ošetření pokožky při špatně se hojících ran. Skvěle napomáhá při léčbě žaludečních katarů a otravách jídlem i při střevních potížích. Nejčastěji se z něj připravuje tinktura, která se užívá po kapkách dle potřeby.
Dalším významným použitím hřebíčku je samozřejmě v gastronomii, kde se hojně používá k jeho specifickému a výraznému aroma. Používá se do přípravků k marinování masa, přidává se do kompotů, likérů i moučníků a samozřejmě k ochucení horkých nápojů, jako je svařené víno a punč.
O hřebíčku
Hřebíčkovec vonný, na kterém hřebíček roste, dosahuje do výšky až dvou desítek metrů. Sběr samotného hřebíčku není lehkou záležitostí, proto se k jeho sběru povolávají místní sběratelé, kteří mají se sběrem bohaté zkušenosti. Sbírají se jeho nerozevřené pupeny květů, které se sbírají před tím, než se rozevřou. Pupeny se následně usuší a tím dostávají typicky hnědou barvu a dřevnatou konzistenci. Rozkvetlý hřebíček pak nemá okvětní lístky, po rozpuku poupat se objeví trs tyčinek a pestíků.
Domácí recepty
Inhalace: svařte 15 hřebíčků s 250 ml vody po dobu pěti minut a následně směs inhalujte pro uvolnění dýchacích cest
Odvar: Známé blahodárné účinky hřebíčku na vrásky se dají využít v podobě roztoku, který se připraví použitím 5 kusů hřebíčků se svařením 200 ml vody po dobu pěti minut. Po vychladnutí se ponořený kosmetický tampon přikládá na pleť a nechá působit 15 minut. Tento postup se používá také k léčbě špatně se hojících ran, oparů, akné a dalších kožních problémů.
Tinktura: Tinktura se používá při nejrůznějších zánětech i žaludečních potížích. Na její přípravu budete potřebovat 10 g hřebíčku, polovinu skořicové tyčinky a půl litru 60% lihu. Směs se louhuje po dobu 14 dní, kterou několikrát během louhování protřepeme. Následně používáme po kapkách, doporučené dávkování je 15 kapek.
Hřebíčkový olej, užívaný ve větším množství, může u citlivých osob může způsobit alergie. Hřebíček by neměl být v nadměrném množství konzumován těhotnými a kojícími ženami nebo osobami s rakovinou.