Kdoule jistě každý pozná, je to ovoce, které připomíná naše jablka a hrušky. Vyrobit ale kdoulový likér napadne jen málokoho, protože ovoce se používá hlavně na výrobu marmelád. A přesto, nebo právě proto je tento likér krásně aromatický a navíc dlouho vydrží.
Co je kdoule a odkud pochází
Kdoule obecná (Cydonia vulgaris) je strom či keř s malvicovými plody a pochází z Orientu. Odtud se dostala do jižní Evropy, ale pěstuje se i u nás. Zajímavostí je, že v Portugalsku se jí říká „marmelos“, z čehož vzniklo pojmenování pro marmeládu.
Jaké plody vybrat na likér
Kdoule mají výraznější aroma než jablka či hrušky. Zatímco při výrobě marmelád většinou vybíráme podle toho, které ovoce nám více chutná, u likéru je to v podstatě jedno, důležité je především aroma, které mají jablkovité i hruškovité kdoule stejně výrazné. U likéru by nám mohl vadit velký obsah kyseliny tříslové a pektinu – ten ale odstraníme procesem vaření, a navíc tím posílíme aroma.
Jaké suroviny budeme potřebovat k výrobě extraktu
Nejprve si zase připravíme extrakt. Budeme potřebovat:
– 0,5 kg kdoulí,
– 150 ml vody,
– 350 ml lihu.
A jak postupovat
Kdoule musíme oloupat, nakrájet na menší kousky a se 150 ml vody je rozmělníme v mixéru. Vzniklou kaši pak asi 10 minut vaříme na mírném plameni. Necháme vychladnout. Poté vložíme na scezovací plátýnko, tekutinu necháme volně odtékat, nakonec ještě zbytek propasírujeme rukou. Do šťávy přidáme 100 ml lihu, aby nám vydržela.
Vylisované zbytky a slupky naložíme do 250 ml lihu a necháme 14 dní louhovat v uzavřené nádobě. Po dvou týdnech přefiltrujeme a popř. doplníme vodou, abychom měli 250 ml extraktu.
Co budeme potřebovat na výrobu likéru
Na výrobu likéru si připravíme:
– 300 ml zlihovatělé kdoulové šťávy,
– 250 ml kdoulového extraktu,
– 60 ml řezaného rumu s obsahem 40 % alkoholu,
– 250 ml cukerného roztoku
a vodu po značku jeden litr.
Všechny suroviny důkladně promícháme, můžeme přidat ještě půl lžičky vanilkového cukru, kdyby se nám zdál likér příliš kyselý. Tento likér nám vydrží klidně i 2 roky a stále bude chuťově velmi výrazný.