Chcete si pořídit bylinkovou zahrádku nebo jen doplnit tu stávající o nějaké nové bylinky? Poradíme vám co by rozhodně nemělo ve vaší bylinkové zahrádce chybět a jaké bylinky můžete při přípravě jídel uplatnit nejčastěji.
Jak bylinky připravit?
Sušené bylinky v sáčku, které si můžete koupit v každém obchodě sice svůj úkol splní, ale s čerstvými bylinkami je nelze srovnávat, ať už po stránce aroma nebo po chuťové stránce. Čerstvé bylinky však vyžadují delší přípravu, obvykle si vystačíte pouze s nožem, ale v některých případech se pro správné rozvinutí vůní vyplatí zainvestovat do hmoždíře, především při přípravě bylinkového másla. Hmoždíř již sice není běžným vybavením kuchyně, ale rozhodně jej využijete, pořizovací cena je do 500 Kč a ušetřit můžete třeba se slevou na Kulina.cz.
Italské bylinky
Nejedná se sice o Italské bylinky původem, ale v jejich uplatnění si právě italská kuchyně vydobyla své prvenství. Oregáno, neboli dobromysl je jednou z nejtypičtějších bylinek spojených se středomořskou kuchyní sušené i čerstvé se hodí k přípravě ryb, pizzy a především těstovin všeho druhu. Dále bazalka, pokud ji ve své bylinkové zahrádce ještě nemáte rozhodně doporučujeme rovněž na těstoviny nebo i na přípravu domácího pesta.
Francouzské bylinky
Provensálské koření, jehož jméno je odvozeno od francouzské oblasti Provence, mimochodem oblasti typické pěstováním levandule, se skládá z bazalky, rozmarýnu a tymiánu, někdy se rovněž přidává oregáno a estragon. Samotné provensálské koření najde své využití při přípravě pizzy, ryb, ale i třeba kuřecího masa. Kromě výroby provensálské směsi můžete bylinky využít i samostatně, obzvláště rozmarýn najde hojné využití ve spoustě receptů a jídel.
Co dále?
Kromě výše zmíněných bylinek se rozhodně pro přípravu pokrmů vyplatí i další, které možná nemusí být tak rozšířené. Zmínit takto můžeme třeba mátu, šalvěj, meduňku či petrželku. Zvláštní pozornost pak určitě věnujte kopru, který je u nás neodmyslitelně spaj se školní jídelnou. Jeho využití je však mnohem širší, kopr lze využít ve většině polévek se smetanovým či mléčným základem a na provonění a doladění chutě se využívá také při přípravě masa, doporučujeme kombinovat třeba s houbami.
…………………. komerční článek …………………..