Proč jíst červenou čočku a jak si ji připravit?

cervena cocka

Červená čočka – Ve zdravém jídelníčku by měly mít luštěniny své místo. Obsahují vitamíny, minerály a bílkoviny, vlákninu a mnohdy dokáží nahradit i maso. Nemusíte se však omezovat na starou známou čočku, na výběr je až 50 druhů, včetně červené.

Červená čočka má původ v Turecku, postupně se šířila do Asie a Evropy. Rostlina, ze které se získává čočka je 40 cm vysoká a semena vyrůstají v luscích. V našich kuchyních se zabydlela teprve nedávno. V porovnání s klasickou čočkou má však několik výhod.

Příprava je rychlá, nemusíte ji zdlouhavě namáčet a vařit. Stačí jen proprat a uvařit během 15 minut.

Je bohatá na bílkoviny, stejně jako všechny druhy čočky. Hodí se do jídelníčku vegetariánů. Udává se, že jeden šálek obsahuje až 18 g bílkovin.

Nenadýmá, protože je zbavena slupky.

Po uvaření se rozpadá a je kašovitá, hodí se i pro děti. Připravují se z ní výborné polévky a kaše.

Obsahuje významné množství vitamínů a minerálů. Jako například vápník, hořčík, mangan, fosfor, zinek, selen a má poměrně vysoký obsah železa.

Je velmi bohatá na vlákninu, která zasytí a prospívá trávení.

cervna cocka jidlo

Jak ji využítí v kuchyni 

  • polévky
  • kaše
  • pomazánky
  • rizoto
  • placky
  • salát
  • zahušťování

Polévka z červené čočky

  • 150 g červené čočky
  • 500 g mrkve (nastrouhané)
  • zeleninový vývar
  • lžička kmínu
  • sůl a pepř
  • olej
  • trochu drcených chilli papriček

Do hrnce nalijeme olej, rozpálíme, vsypeme kmín, chilli papričky a chvilku osmahneme. Přidáme červenou čočku, strouhanou mrkev a lehce opečeme. Zalijeme zeleninovým vývarem a necháme přibližně 10 minut vařit. Potom pečlivě rozmixujeme, dochutíme solí a pepřem, můžeme podávat. Pro děti můžeme přidat lžičku zakysané smetany a vynechat chilli.

Salát z červené čočky

  • 400 g červené čočky
  • 300 g směsi zeleniny (různé druhy salátů, mrkev, ředkvička atd.)
  • 1 citron
  • 3 lžičky olivového oleje
  • 1 lžíce medu
  • 1 dijonské hořčice
  • sůl a pepř
  • menší červená cibulka

Čočku vaříme přibližně 8 minut, aby se nerozvařila. Při vaření do ní přidáme trochu šťávy z citronu. Mezitím si připravíme zálivku smícháním medu, hořčice, olivového oleje a zbytku citronové šťávy. Ochutíme solí a pepřem. Cibuli si nakrájíme na kolečka. Čočku smícháme se zeleninovou směsí a zálivkou. Ozdobíme kolečky cibule.

bylinkopedie koupit bylinky a produkty

ZANECHAT KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here