Červená čočka – Ve zdravém jídelníčku by měly mít luštěniny své místo. Obsahují vitamíny, minerály a bílkoviny, vlákninu a mnohdy dokáží nahradit i maso. Nemusíte se však omezovat na starou známou čočku, na výběr je až 50 druhů, včetně červené.
Červená čočka má původ v Turecku, postupně se šířila do Asie a Evropy. Rostlina, ze které se získává čočka je 40 cm vysoká a semena vyrůstají v luscích. V našich kuchyních se zabydlela teprve nedávno. V porovnání s klasickou čočkou má však několik výhod.
Příprava je rychlá, nemusíte ji zdlouhavě namáčet a vařit. Stačí jen proprat a uvařit během 15 minut.
Je bohatá na bílkoviny, stejně jako všechny druhy čočky. Hodí se do jídelníčku vegetariánů. Udává se, že jeden šálek obsahuje až 18 g bílkovin.
Nenadýmá, protože je zbavena slupky.
Po uvaření se rozpadá a je kašovitá, hodí se i pro děti. Připravují se z ní výborné polévky a kaše.
Obsahuje významné množství vitamínů a minerálů. Jako například vápník, hořčík, mangan, fosfor, zinek, selen a má poměrně vysoký obsah železa.
Je velmi bohatá na vlákninu, která zasytí a prospívá trávení.
Jak ji využítí v kuchyni
- polévky
- kaše
- pomazánky
- rizoto
- placky
- salát
- zahušťování
Polévka z červené čočky
- 150 g červené čočky
- 500 g mrkve (nastrouhané)
- zeleninový vývar
- lžička kmínu
- sůl a pepř
- olej
- trochu drcených chilli papriček
Do hrnce nalijeme olej, rozpálíme, vsypeme kmín, chilli papričky a chvilku osmahneme. Přidáme červenou čočku, strouhanou mrkev a lehce opečeme. Zalijeme zeleninovým vývarem a necháme přibližně 10 minut vařit. Potom pečlivě rozmixujeme, dochutíme solí a pepřem, můžeme podávat. Pro děti můžeme přidat lžičku zakysané smetany a vynechat chilli.
Salát z červené čočky
- 400 g červené čočky
- 300 g směsi zeleniny (různé druhy salátů, mrkev, ředkvička atd.)
- 1 citron
- 3 lžičky olivového oleje
- 1 lžíce medu
- 1 dijonské hořčice
- sůl a pepř
- menší červená cibulka
Čočku vaříme přibližně 8 minut, aby se nerozvařila. Při vaření do ní přidáme trochu šťávy z citronu. Mezitím si připravíme zálivku smícháním medu, hořčice, olivového oleje a zbytku citronové šťávy. Ochutíme solí a pepřem. Cibuli si nakrájíme na kolečka. Čočku smícháme se zeleninovou směsí a zálivkou. Ozdobíme kolečky cibule.