Čekankový sirup není na trhu dlouho, vyrábí se z kořene čekanky. Kromě vysokého obsahu vlákniny, má nízký glykemický index a mnohem méně kalorií než jiná přírodní sladidla.
Čekankový sirup je vyroben patentovanou metodou z kořene čekanky. Může být použit ke slazení nápojů, dezertů, zmrzlin, sušenek, sladkých jídel a do všech druhů sladkého pečiva. Obsahuje až o 95 % méně kalorií než například med a jiné druhy přírodních sirupů. Výrazně snižuje kalorickou hodnotu daného pokrmu. Je bez lepku, laktózy, umělých konzervantů a přidaného cukru. Plně nahradí vysoce – energetické cukry. Má velmi nízký obsah fruktózy, její vysoký obsah podporuje chuť k jídlu a může být příčinou obezity. Částečně nahrazuje i pokrmový tuk, 1 g čekanky nahrazuje zhruba 4 g tuku. Doporučená dávka je 10 – 20 g denně.
Čekanka je vytrvalá rostlina, která má tuhý stonek a může být až jeden metr vysoká. Kvete jasně modrými květy od července do října. V přírodě se s nimi můžeme setkat poměrně často a to v okolí polí, luk, cest, lesů a strání. Její sušený kořen je zpracováván do melty. Čekankový kořen je zásobárnou vitamínů, minerálů a inulinu (vláknina). V lidovém léčitelství se využívá při gastritidě, ledvinových a žlučníkových kamenech, žloutence, kožních problémech, nechutenství, anorexii a jaterních potížích.
Jak nám prospívá
- výrazně snižuje energetickou hodnotu pokrmů
- využívá se při redukci tukových zásob
- pozitivně působí na střevní mikroflóru
- snižuje riziko vzniku diabetu II. typu
- obsažená vláknina napomáhá správné funkci střev a vyprazdňování
- podporuje množení prospěšných bakterií
- vhodný pro sportovce – dodá okamžitou energii
- neničí zubní sklovinu, snižuje riziko zubního kazu
- podporuje imunitu