
Rýže patří k nejčastěji používaným přílohám v mnoha kuchyních světa. Je univerzální, snadno stravitelná a variabilní – může být slaná i sladká, jemná i kořeněná, podávána samostatně nebo jako součást rizot, pilafů, kari či salátů. Aby však nebyla pouze neutrální složkou pokrmu, je vhodné ji ochutit – a právě bylinky jsou ideálním prostředkem, jak rýži dodat vůni, barvu i hloubku chuti.
Použitím vhodných čerstvých nebo sušených bylinek se rýže může proměnit v kulinářský zážitek – od středomořského až po asijský styl. V následujícím článku si představíme bylinky, které se k rýži nejlépe hodí, a tipy, jak s nimi pracovat.
Proč přidávat bylinky do rýže?
Bylinky nejen zlepšují chuť, ale mají i další výhody:
- Zvýrazňují aroma a podtrhují chuť ostatních surovin
- Dodávají rýži barvu a estetickou přitažlivost
- Podporují trávení a zlepšují nutriční hodnotu
- Umožňují vytvářet rozmanité chuťové variace i ze stejného druhu rýže
Je přitom důležité vědět, jaké bylinky se hodí ke konkrétním druhům pokrmů – jiné využijete u jemného jasmínu, jiné u italského risotta nebo indického kořeněného pilafu.
Nejvhodnější bylinky do rýže
Petržel
Petrželka je asi nejčastěji používanou bylinkou do rýže v českých domácnostech. Má svěží, lehce kořeněnou chuť a výborně se hodí k rýži podávané jako příloha k masu, zelenině nebo rybě. Doporučuje se přidávat ji čerstvou, nasekanou těsně před servírováním, aby si uchovala svou barvu a aroma.
Koriandr
Čerstvý koriandr je neodmyslitelnou součástí asijských, mexických a indických jídel. Jeho výrazné, citrusové aroma dodává rýži exotický nádech. Skvěle se hodí do kari rýže, smažené rýže, burrita nebo jako součást bylinkových salátů s rýží. Doporučuje se používat výhradně čerstvý, protože sušený koriandr má zcela jiný charakter.
Bazalka
Bazalka má jemně nasládlou, mírně pepřovou chuť. Hodí se zejména do rizot, středomořské rýže nebo rýžových pokrmů s rajčaty, olivami či mozzarellou. Čerstvá bazalka se přidává do rýže až na konci vaření, aby neztratila svou svěžest.

Tymián
Bylinka s výrazným zemitým aroma, ideální do rýžových nákypů, zapečené rýže nebo k pokrmům s kuřecím masem. Hodí se jak čerstvý, tak sušený, a snese i delší tepelnou úpravu. Skvěle ladí s česnekem, cibulí a paprikou.
Rozmarýn
Má silné, pryskyřičné aroma, které dodává rýži charakter. Ideální pro pečenou rýži, rýži se zeleninou, nebo jako součást středomořských pokrmů. Používá se většinou sušený nebo čerstvý nasekaný, ale jen v malém množství, protože je velmi intenzivní.
Libeček
Chuťově připomíná celer a má výraznou, kořenitou vůni. Hodí se především do vývarové rýže, zeleninových rizot nebo krémové rýže s máslem. Výborně doplňuje chuť kořenové zeleniny a masových vývarů. Ideální je čerstvý, jemně nasekaný.
Kopr
Svěží a jemně kyselá chuť kopru skvěle doplňuje rýži v kombinaci s rybami, vejci nebo smetanovou omáčkou. Kopr je možné použít i do studených rýžových salátů nebo jako součást bylinkových směsí. Nejchutnější je čerstvý, ale lze využít i mražený.
Máta
Její chladivé aroma oživí především studené rýžové saláty, asijská jídla nebo pikantní rýži s jehněčím. Vhodná je také do rýže s jogurtovou omáčkou. Doporučuje se přidávat čerstvá, až na závěr vaření, nebo přímo do hotového pokrmu.
Směsi bylinek vhodné do rýže
Provensálské bylinky
Směs tymiánu, rozmarýnu, majoránky, oregana a bazalky je výborná do středomořské rýže nebo jako ochucení pro pečenou zeleninu s rýží.
Indická garam masala s čerstvým koriandrem
Kořeněná směs, kterou lze doplnit čerstvým koriandrem a vytvořit tak voňavou orientální rýži.
Asijská kombinace – koriandr, máta, limetková šťáva
Výborné do rýže k thajskému nebo vietnamskému jídlu, případně jako osvěžující příloha k tofu nebo mořským plodům.
Tipy na použití bylinek s rýží
- Čerstvé bylinky vždy přidávejte až po uvaření rýže, aby si zachovaly barvu a aroma.
- Sušené bylinky je vhodné přidat během vaření, ideálně do vývaru nebo vody, ve které se rýže vaří.
- Kombinujte bylinky s citrusy, česnekem, olivovým olejem nebo máslem pro lepší propojení chutí.
- Využívejte bylinky také při restování rýže na začátku vaření, například s cibulkou nebo zeleninou.
Bylinky jako duše každé rýžové přílohy
Rýže nemusí být nudná příloha – s použitím správných bylinek se z ní stává plnohodnotný pokrm plný vůně a chuti. Ať už sáhnete po klasické petrželce, nebo vyzkoušíte exotický koriandr či svěží mátu, vaše rýže získá zcela nový rozměr.
Experimentujte s různými druhy rýže a bylinek, nebojte se kombinací a objevujte nové chutě, které potěší vás i vaše hosty. V kuchyni platí, že i malá špetka bylinek může udělat velký rozdíl.