Nízký krevní tlak sice není sám o sobě tak nebezpečný jako vysoký krevní tlak, ale přesto se můžete cítit špatně, často omdléváte, jste rychleji unavení, a to vše přispívá k vašemu diskomfortu. Ale naštěstí i nízký krevní tlak můžete zase zvýšit, a to pomocí bylinek.
Bylinky na nízký krevní tlak
Nízký krevní tlak spolehlivě zvýší rozmarýn a rozmarýnové víno, mateří kašička a med, nebo osolený masový či slepičí vývar. Rozmarýn je skutečně nejlepší bylinkou na zvýšení krevního tlaku. Můžeme si připravit čaj/odvar, a to tak, že 1 lžičku pokrájených čerstvých nebo sušených lístků zalijeme šálkem vroucím vody a necháme 10 minut louhovat. Pijeme 2 šálky denně, dokud obtíže nezmizí, ne však dlouhodobě. Pozor: Rozmarýn není vhodnou bylinkou pro děti, těhotné a kojící ženy, nesmí se používat při epilepsii ani při zánětlivých onemocněním ledvin a jater. Kromě čaje si můžeme vyrobit chutnější variantu – rozmarýnové víno. Postupujeme tak, že čerstvé listy nadrobno posekáme a naplníme do ¼ nádoby, zalijeme kvalitním červeným vínem a necháme 3–4 týdny stát, občas protřepeme. Pijeme maximálně 2 šálky denně, a to ráno a večer nalačno. Mateří kašička je nejcennějším včelím produktem. Má mnoho dalších využití kromě snižování krevního tlaku. Můžeme ji používat smíchanou s medem, nebo spotřebovávat přímo, a to nejlépe tak, že dáme 0,5 g – 1 g mateří kašičky pod jazyk, necháme rozpustit a spolkneme. Užíváme ráno nalačno a doporučuje se 30 minut po spolknutí nejíst. Med samozřejmě všichni známe, na léčení krevního tlaku jej můžeme konzumovat samostatně po lžičkách, nebo přidávat do čajů. Osolený masový, nejlépe slepičí vývar se kromě léčby nachlazení hodí také na zvyšování krevního tlaku, ale zde dáváme pozor, abychom to se solí nepřehnali, protože bychom si mohli poškodit ledviny. Takže všeho s mírou!