Antibiotika jsou důležitá v boji s nemocemi, které způsobují „zlé“ bakterie (Stafylokoky, Streptokoky aj.) Ovšem je potřeba si uvědomit, že antibiotika si nevybírají a zabíjejí všechny bakterie v těle, zejména ty, které se nacházejí v trávicím traktu. Proto je potřeba tyto „hodné“ bakterie podpořit. A k tomu se hodí mnoho – v podstatě obyčejných – věcí.
Živý bílý jogurt
Nejlepším způsobem, jak podpořit střevní mikroflóru, je koupit si (pokud máte jogurtovač, tak i vyrobit si) živý bílý jogurt. Musí se však jednat o opravdu živý jogurt bez jakékoliv příchutě, sladidel a barviv. Takový jogurt, který sníte jednou denně při braní antibiotik, udělá své a nahradí i drahá probiotika.
Kvašené zelí
Stejnou službu vám udělá kvašené zelí. Na jeho přípravu jsme vám již přinesli návod v některém z našich minulých článků. Kvašeného zelí si naordinujte alespoň jednou denně jednu polévkovou lžíci.
Pangamin Bifi (Plus)
Přípravek je čistě přírodní a obsahuje 50 % kvasničné biomasy a 50 % zakysaného odtučněného mléčného polotovaru. Obsahuje také nenasycené mastné kyseliny ze semen pupalky dvouleté. Jedná se o přírodní probiotikum, které seženete v tabletách nebo prášku, a to v lékárnách (i internetových). Cena se pohybuje v desítkách korun na rozdíl od běžně doporučovaných probiotik.
Tibetská houba
Tibetská kefírová houba je také vhodným probiotikem. Stačí si nakoupit tibetské houbičky, jednu polévkovou lžíci houbiček zalijeme 250 ml studeného mléka a necháme přes noc stát. Druhý den zamícháme, přecedíme a pijeme každý den v průběhu antibiotické léčby. Houbičky můžeme zalít opakovaně a celý postup zopakujeme. Občas je potřeba houbičky propláchnout studenou vodou.
Třapatka nachová/Echinacea
Léčbu antibiotiky a probiotiky můžete podpořit užíváním třapatky nachové – lepší je tinktura nežli čaj, ta totiž podporuje imunitu organismu obecně. Užívejte 2x denně 10 kapek.
Rakytník
I rakytník – zejména ve formě sirupu – může podpořit úspěch vaší léčby bez závažných vedlejších účinků. Jednu čajovou lžičku rakytníkového sirupu užívejte ráno a večer.