Čerstvé bylinky jsou tím, co jídlu dodá chuť a povýší ho na delikatesu. V kuchyni mají své čestné místo jako dochucovadlo a také jako vzácný zdroj vitamínů.
Katka z Kuchynskastudia.cz přináší tipy jaké bylinky ve své kuchyni využijete nejvíce a čím jsou prospěšné.
Pěstovat se dají nejen na zahradě, ale i v sebemenší kuchyni. V květináči, v truhlíku nebo v dekorační skleněné lampě, která má funkci skleníku, jsou k dispozici po celý rok.
Komplexní zdroj vitamínů – od vitamínu A až po železo
Petržel neoprávněně stojí ve stínu exotičtějších bylinek. Přitom obsahuje mnohem víc účinných látek. Například vitamíny A, C, B1, B2, B3, B6, E, kyselinu listovou, z minerálních látek vápník, hořčík, draslík a fosfor. Natě dokonce obsahují vyšší koncentraci těchto látek. A kromě toho petržel i skvěle chutná. :-)
Pažitka zase obsahuje vitamín C, B2 a minerální látky (soli vápníku, fosforu, draslíku, železa aj.). Můžeme si ji přisypat do salátu a do polévky, nebo přimíchat do pomazánky či dipu.
Bylinková lékárnička
Libeček lékařský slouží jako koření do polévek, omáček i salátů a zároveň se používá do čajových směsí. Zlepšuje trávení a odstraňuje plynatost.
Saturejka se nejlépe hodí do středomořské kuchyně, odkud také pochází. Má nejen velmi příjemnou vůni a chuť, ale také zlepšuje stravitelnost pokrmů.
Rozmarýnu se nejvíce daří v blízkosti moře. Proto ho už staří Římané nazývali mořskou růží. V kuchyni je díky svému výraznému aroma nenahraditelný. Skvěle dochutí ryby, jehněčí, saláty, těstoviny či bylinkové máslo. A pozor! Rozmarýn je dobrý jako prevence rakoviny tlustého střeva.
Bazalka. Bylinka, bez které se už v kuchyni nedokážeme obejít. Známe ji sice hlavně z italských pokrmů, ale její původ je v Asii. Kromě výjimečné chuti má i léčivé účinky (podporuje tvorbu mateřského mléka, pomáhá při plynatosti, uvolňuje napětí a křeče).
Máta. V létě nepostradatelný pomocník. Dokáže osvěžit nejen dech, ale i zeleninový či ovocný salát. Výborné je mátové pesto. Pomáhá při žaludečních potížích. Vůně máty prý odpuzuje mouchy, což v kuchyni jistě oceníme.
A jakou čerstvou bylinku máte v kuchyni vy? :-)