Bylinkové recepty z celé Evropy. Připravte netradiční jídla, které zachutnají celé rodině

bulharsky salat

Bylinkové recepty jsou stále více oblíbené. Dnes vám přinášíme recepty na bulharský salát, francouzskou bylinkovou bagetu a yourkshirskou bylinkovou nádivku.

  • Bulharský salát

Základem salátu je řeřicha, která obsahuje mnoho vitamínů a je též známým antioxidantem.

Budete potřebovat:

  • balení listového špenátu
  • svazek ředkviček
  • petrželovou nať
  • řeřichu
  • hlávkový salát
  • cibuli
  • olivový olej
  • 5 vajec

Všechnu zeleninu včetně řeřichy operte a nechte okapat. Potom vše pokrájejte a vložte do mísy. Zakápněte olivovým olejem a citronem.

Vejce uvařte natvrdo a ozdobte jimi mísu ještě předtím, než budete servírovat.

  • Francouzská bylinková bageta

Budete potřebovat:

  • droždí v prášku
  • 160 ml vody
  • 260 g polohrubé mouky
  • sůl
  • olivový olej
  • 200 g čerstvého kozího sýra
  • 1 šálek čerstvých zelených bylinek dle vašeho výběru (bazalka, rozmarýn, máta apod.)

Droždí smíchejte s vodou a nechte stát, dokud nevzkypí. Mezitím smíchejte v míse mouku, sůl a dvě lžíce olivového oleje. Vše dobře prohněťte a přidejte droždí.

Přilijte vodu a směs zpracujte na těsto. Mísu s těstem přikryjte utěrkou a nechte 2 hodiny kynout.

Nasekejte bylinky a smíchejte je s kozím sýrem. Těsto posypte moukou a vyválejte do obdélníkového tvaru, potřete náplní. Poté těsto i s náplní zarolujte a vytvarujte do bochánku. Ten položte na tác a dejte na ¼ hodiny do lednice odpočinout.

Nakonec těsto podélně rozřízněte, a ze dvou tenčích dílů zamotejte cop, jako když pletete vánočku, položte na plech či do formy vyložené pečícím papírem a nechte opět ½ hodiny odpočinout na vzduchu. Troubu předehřejte na 200 °C a pečte asi 35 minut, dokud těsto nezezlátne.

  • Yorkshirská bylinková nádivka

Budete potřebovat:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 1 l mléka
  • 4 vejce
  • tymián
  • rozmarýn
  • muškátový oříšek
  • sůl
  • pepř

Mouku, mléko a vejce rozmíchejte a ochuťte bylinami. Směs vlijte do zapékací mísy a vložte do trouby předehřáté na 200 °C a pečte, dokud těsto nebude zlatavé. Vyndejte z trouby a nakrájejte na díly.

  • Italský koláč s mangoldem

Mangold je u nás nepříliš známá rostlinka, přestože v 18. století byla pravděpodobně nejoblíbenější v Evropě. Potom ji však nahradil nově objevený špenát. Mangold obsahuje vitamin C, vápník, draslík a hořčík. V přírodní medicíně se používá jako prevence nádorových onemocnění a k léčbě kornatění tepen.

Budete potřebovat:

  • 2 balení listového těsta
  • 1 kg mangoldu
  • 500 g ricotty
  • 50 g parmazánu
  • 5 vajec
  • cibuli
  • máslo
  • olivový olej
  • majoránku
  • černý pepř
  • sůl

Mangold očistěte a ponechte si pouze zelené části. Ty nakrájejte na co nejtenčí plátky a ty dejte na 3 minuty spařit do vroucí osolené vody. Mezitím na trošce olivového oleje orestujte nadrobno nakrájenou cibulku a po chvíli přidejte i mangold. Několik minut restujte.

Ricottu rozmíchejte v míse spolu s nastrouhaným parmazánem, dvěma rozšlehanými vajíčky, majoránkou, pepřem a solí. Přidejte také orestovanou směs. Máslem si vymažte pečící formu a důkladně ji vysypte moukou. Rozválejte placku listového těsta, tím vyložte pečící formu a dovnitř vlijte připravenou náplň.

Do náplně udělejte tři důlky, do každého rozklepněte vajíčko. Koláč potom přiklopte druhou vyválenou plackou těsta a okraje spojte. Povrch koláče potřete olivovým olejem a dejte péct do trouby předehřáté na 180°C. Pečte asi hodinu.

  • Nádivka z kaštanů a šalvěje

Budete potřebovat:

  • 400 g veky
  • 150 g spařených a oloupaných kaštanů
  • 80 g másla
  • cibuli
  • 2 lžíce nasekané šalvěje
  • tymián
  • 200 ml smetany
  • 4 vejce
  • sůl
  • pepř

Nejprve ušlehejte sníh. Na pánvi rozpusťte máslo, orestujte nasekanou cibuli a kaštany a přidejte bylinky. Poté vše zalijte smetanou a povařte. Veku nakrájejte a vložte do mísy, k tomu přidejte žloutky a povařenou směs. Nakonec vmíchejte sníh, osolte a vlijte do vymazaného pekáčku. Na 180 °C pečte 30 až 45 minut.

ZANECHAT KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here