Brusinky – je to ovoce, nebo bylinka?

Christmas, Thanksgiving drinks. Hot winter drink with cranberrie
Foto. envato

Brusinky jsou drobné ovoce, které má ale léčivé účinky. Navíc brusinky můžete používat do pečení místo rozinek (pokud třeba vaše děti nemají rozinky rády). Prostě brusinky jsou takovou všestrannou součástí jídelníčku, která je dostupná v zimě i v létě.

Co je to brusinka

Brusnice brusinka (Vacciniumvitis-idaea) je nízký plazivý keřík, který během léta a na podzim produkuje malé, kyselé plody, které jsou známé svými zdravotními výhodami (čištění močových cest, protizánětlivé účinky zejména na močové cesty) a jsou často používány v různých pokrmech a nápojích.

Jaké mají brusinky účinky

Brusinky obsahují mnoho antioxidantů, vitamín C, dále draslík, fosfor, hořčík a vápník. Používají se při zánětech močových cest, ale také jako podpůrný lék při cukrovce.

Jak se brusnice brusinka pěstuje

Brusinky si samozřejmě můžete nasbírat v přírodě, například ve vyšších polohách Krkonoš. Ale pokud chcete mít brusinky stále po ruce, zasaďte si pár keříčků na zahradu. Brusnice jsou stálezelené keře, které preferují vlhkou a kyselou půdu. Pokud nemáte kyselou půdu, obohaťte ji rašelinou – nejlépe na jaře a na podzim. Mnoho druhů brusnic je samosprašných, což znamená, že nevyžadují žádné opylovače.

Brusnice potřebují dostatek vlhkosti, takže udržujte půdu vlhkou. Je vhodné provádět pravidelné zalévání – v létě za horkých dnů klidně i každý den, na jaře a na podzim jednou týdně (pokud neprší). Brusnice však také potřebují dostatek slunečního svitu, a to alespoň 6 až 8 hodin denně. Proto je pěstujte na slunném místě, ideálně na jižní, jihovýchodní nebo jihozápadní straně zahrady. Pravidelný řez brusnic je důležitý pro to, abyste keře udrželi zdravé a silné. Velké seříznutí je vhodné na konci zimy, resp. na přelomu zimy a jara.

Cranberries.
Foto. envato

Jak použít brusinky v kuchyni

Můžete používat čerstvé brusinky, jakmile dozrají. Dejte je třeba do salátů, müsli, jogurtu nebo smoothie. Další možností je brusinková omáčka. Ta je výborným doplňkem k pečenému masu, zejména drůbežímu. Brusinky jednoduše svařte s cukrem, můžete je rozmixovat a vytvořit hustou omáčku. Dále si doma můžete vyrobit brusinkový džem. Postupujte podobně jako u všech ostatních džemů – jen pozor na to, že brusinky o něco více želírují než ostatní ovoce, a tak nebudete potřebovat tolik želírovacích přípravků.

Sušené brusinky

Sušené brusinky si můžete koupit nebo také připravit doma, pokud máte brusinek velkou úrodu. Je potřeba je sušit pomalu a opatrně v bedýnkách vyložených například pečicím papírem. Nebo můžete použít sušičku na ovoce.

Další přípravky z brusinek

Další přípravky z brusinek už si budete muset koupit, protože je nelze vyrobit doma. Jedná se například o brusinkový džus, který je výbornou alternativou jiných džusů, ale i léků na močové cesty. Dále je možné zakoupit potravinové doplňky z brusinek, které se obvykle prodávají ve formě kapslí nebo tablet a také se používají při infekcích močových cest anebo pro prevenci těchto nemocí.

Zdroje: www.wikipedia.org, www.bylinkyprovsechny.cz, Staňková-Kröhnová, Magdalena: Bylinky pro děti a maminky, Grada, Praha 2009.

bylinkopedie koupit bylinky a produkty</

ZANECHAT KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here