Broskev: Léto patří ovoci, broskve nevyjímaje. V tomto období jsou snadno k dostání. Jsou plné vody a dalších, tělu prospěšných látek. Působí blahodárně nejen na zdraví, ale jsou i elixírem krásy. Patří k teplomilným ovocným druhům a místo jejich původu je Čína, odtud se postupně pěstování rozšířilo do světa. Jsou chutné a mají mnohostranné využití v kuchyni.
Broskev je plná vody a prospěšných látek
Broskev patří mezi peckovice, roste na broskvoni, která patří mezi teplomilné ovocné stromy. U nás se jim daří v teplejších oblastech, pěstovat můžete několik odrůd. Vyžadují teplé a slunné stanoviště a dostatek vody. Řadí se mezi chutné a populární letní ovoce.
Pokud se na broskev podíváme pod drobnohledem, zjistíme, že je velmi prospěšná našemu organismu. Jsou bohaté na draslík a hořčík, což prospívá našemu srdci, působí proti stresu a podrážděnosti. Dalším důležitým prvkem je betakaroten, v organismu se přeměňuje na vitamín A, který je důležitý pro naše oči. Betakaroten také chrání naši kůži.
Kromě vitamínu A, obsahuje také vitamín E a C, což jsou antioxidanty napomáhající odstraňovat z našeho těla volné radikály a bojovat s infekcí. Sodík a tuky se v nich vyskytují minimálně, tudíž jsou vhodné při dietě. Dále v nich najdeme velké množství vlákniny a působí lehce laxativně.
Broskve pro krásu
Z broskví se získává výtažek nebo olej z jader. Bývá součástí mnoha kosmetických přípravků. Je nedráždivý, má výborné regenerační a hydratační účinky. Přidává se do mýdel, pleťových krémů, balzámů, pleťových vod a masážních přípravků. Hodí se i pro podrážděnou a citlivou pokožku.
Tinktura z broskvových listů
Tinktura z broskvových listů se využívá v ruské lidové medicíně zejména při nádorovém onemocnění. Listy broskvoně obsahují ve velkém množství flavonoidy. Tinktura ulevuje zejména ve 3. a 4. stadiu od bolestí a nechutenství. Využívá se při rakovině hrtanu, jazyka, žaludku, střev, ledvin, prsu, štítné žlázy a prostaty. Zvyšuje také hladinu hemoglobinu v krvi.
Jak si tinkturu vyrobit:
Budeme potřebovat přibližně 130 g čerstvých listů broskvoně, alkohol o koncentraci 40 % a více. Listy dáme do skleněné láhve a zalijeme alkoholem. Umístíme na tmavé místo a ponecháme působit minimálně 10 dní, ideálně delší dobu. Každý den protřepáváme. Po uplynutí doby scedíme a přelijeme do tmavé lahve. Jako prevence postačí 4 kapky tinktury denně.
Broskve v kuchyni
Broskev má velké množství využití v kuchyni. Můžeme z nich připravit džem, chutney, koláče, ovocné knedlíky, zapékat v troubě, přidávat k masu, receptů je opravdu nepřeberné množství.
Broskvové chutney se zázvorem
- 2 broskve
- 1 větší cibule
- 1 stroužek česneku
- 3 kolečka čerstvého zázvoru
- sůl
- pepř
- 1 lžíce balsamica
- chilli dle chuti
- mletá skořice
- mleté nové koření
- kari
- olivový olej
- voda
Na olivovém oleji zesklovatíme nadrobno nakrájenou cibuli. Broskve oloupeme, nakrájíme na kostičky a přidáme k cibuli. Následně přidáme rozdrcený česnek, zázvor, podlijeme vodou a do směsi přisypeme veškeré koření a balsamico. Necháme přibližně 45 minut vařit, dokud se broskve nerozvaří. Ze směsi vyndáme zázvor, ještě teplou ji plníme do sklenic a otočíme dnem vzhůru. Omáčka je skvělá k masu.