Borůvka černá snižuje mimo jiné hladinu cukrů v krvi

boruvka plody
Zdroj foto: pixabay

Borůvka černá: Borůvku černou obvykle nepovažujeme za bylinku, ale za lesní ovoce, které mají rády zejména děti. Ovšem plody (bobule) i listy se používají k léčebným účelům.

Kde borůvka roste

Borůvka roste ve světlých jehličnatých lesích, na vřesovištích a rašeliništích od nížin až po subalpinský stupeň.

Co se sbírá a proč

Sbírají se plody a listy a je nutné je rychle usušit. Účinné látky jsou flavonové glykosidy, antokyanová barviva, třísloviny, organické kyseliny, pektin a vitamín C.

boruvka
Zdroj foto: pixabay

Na co se borůvka používá

Borůvky a listy můžeme použít na snižování hladiny krevního cukru, proti průjmu, střevním zánětům, cukrovce, k výplachům úst a k léčení zánětů v ústech, proti lámavosti cévních kapilár a při očních zánětech.

Jak se borůvka používá

Plody i listy se používají ve formě nálevu, v čajových směsích, plody se dají konzumovat čerstvé, sušit, vařit z nich marmelády, džemy, kompoty, sirup nebo víno. Jejich červeným barvivem se dokonce obarvovala červená vína.

Borůvková marmeláda

Když nasbíráte dostatek borůvek (asi 1 litr), smícháte je se želírovacím cukrem (2:1) a kyselinou citronovou, povaříte asi 5 minut a pak naplníte do sklenic, budete mít dokonalou marmeládu, kterou můžete použít i v případě průjmu.

Borůvkový sirup

Asi 1 litr borůvek svaříme s 2 litry vody a 1 kg cukru. Necháme vařit asi 1 hodinu, až bude mít hmota konzistenci sirupu. Plníme do čistých vyvařených lahví, zavíčkujeme, na chvíli otočíme dnem vzhůru a potom zpět a necháme vychladnout. Popíšeme. Můžeme konzumovat místo kupovaných šťáv.

bylinkopedie koupit bylinky a produkty

ZANECHAT KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here