Hledáte čokoládovou pochoutku, která má nejvíce pozitivních efektů?
Než se rozhodnete, co si dáte, přečtěte si něco o rozdílech mezi kakaovými boby, kakaem a čokoládou.
I mlsání může být zdravé, ale záleží na formě!
Kakaové boby
Syrové kakaové boby obsahují nejvíce prospěšných látek. Je to díky tomu, že na rozdíl od kakaa a čokolády neprošly pražením, které způsobuje změnu molekulární struktury, ničí enzymy a snižuje výživovou hodnotu.
Když si oblíbíte specifickou lehce nahořklou chuť neupravených kakaových bobů, přijmete mnoho cenných látek, které váš organismus jistě ocení.
- Antioxidanty, které neutralizují volné radikály.
- Vláknina, která pomáhá s trávením.
- Vitamín E a B komplex.
- Minerální látky – hořčík, železo, zinek, vápník, měď.
Navíc konzumace kakaových bobů navyšuje tvorbu endorfinů a serotoninu ovlivňujících dobrou náladu, pomáhá se snížením krevního tlaku a také snižuje rezistenci vůči inzulinu.
Kakao
U kakaa záleží především na tom, jak dlouho byly boby praženy a jestli prošly tzv. holandským zpracováním, což znamená, že v nich byla neutralizována kyselost.
Většina kakaa dostupného na dnešním trhu je bohužel příliš upravena a nezbývají v něm téměř žádné prospěšné látky.
Pokud si však dáte tu práci a seženete minimálně zpracované hořké 70% kakao, můžete svému organismu i tak prospět. Takové kakao totiž obsahuje flavanoly, u kterých bylo prokázáno, že snižují krevní tlak a „špatný“ LDL cholesterol a naopak zvyšují hladinu „dobrého“ HDL cholesterolu.
Čokoláda
Nejspíš jste už četli vtipný citát o čokoládě:
„Čokoláda pochází z kakaových bobů, které rostou na stromě, což je rostlina. To znamená, že čokoláda je salát!“
Kéž by to byla pravda!
Ovšem čokoláda je vyráběna z praženého kakaa a tím pádem obsahuje také velmi nízké procento cenných látek, které se vyskytují v kakaových bobech.
Navíc čokoláda smíchaná s mlékem ztrácí kvůli proteinu caseinu svou antioxidantní schopnost. A to se raději ani nezmiňujeme o přidaných tucích a cukru.
Co je tedy nejzdravější?
Při mlsání byte tak měli mít na paměti tyto tři body:
- Nejzdravější volbou jsou kakaové boby.
- Nejlepší kakao je to, které je co nejméně zpracované.
- Nejlepší čokoláda je ta, která obsahuje vysoký podíl kakaa bez přidaného mléka. Šáhněte tedy spíše po hořké než mléčné čokoládě.
Při vybírání čokoládové dobroty vybírejte chytře a uděláte tím i něco pro své zdraví!
zdroj: naturalsolutonsmag.com, iquitsugar.com