Artyčok – do kuchyně i na léčení

artycoky

Artyčok je lahůdková zelenina, ale může nám pomoci i s některými neduhy. Pod nepřívětivou slupkou se skrývá lahodná dužina. Ze sušených listů se připravuje léčivý odvar, který například čistí játra, detoxikuje a působí jako afrodisiakum.

Artyčok (Cynara) může na první pohled připomínat bodlák a řadí se do čeledi hvězdnicovitých. Jako pochoutková zelenina se pěstuje vyšlechtěný druh artyčok kardový či zeleninový (Cynara scolymus var. cardunculus).

Artyčoky se pěstovaly už ve starověkém Egyptě, odpradávna ve Středomoří a rozšířily se i na sever Afriky a pobřeží Pyrenejského poloostrova. V současnosti se hojně pěstuje v Itálii, Egyptě, Španělsku, Argentině, Peru, Alžíru a Číně.

Podle legendy je původ artyčoku na ostrově Kinaros (odtud i latinské jméno artyčoku), kde žila nádherná nymfa, do které se zamiloval sám Zeus. Aby se jí už nesměl nikdy dotknout žádný jiný muž, proměnil ji v artyčok. Ostré a pichlavé listy chrání měkké a jemné srdce, jeho zeleno – fialová barva má připomínat oči nymfy.

artycok

Artyčok jako zelenina

K vaření se používají zelená květní lůžka. Dají se grilovat, přidávat do polévky a salátů nebo jako ragú. Jen je potřeba trpělivost, příprava chvíli trvá.

Nejprve je třeba artyčok očistit. Jen pozor, bodláky barví ruce do černa. Musíme se dostat k měkkému srdíčku. Ve spodní části, asi v jeho třetině, pupenec nařízneme a stonek ulomíme. Pokud jde špatně ulomit, nebude zřejmě úplně čerstvý. Srdíčko plodu je třeba okrájet, vezměte si nejlépe zubatý nůž, jde to ztuha. Snažíme se, abychom měli co nejméně odpadu. Potom si vezmeme malý nožík a očistíme zbytek listů a lžící vydlabeme „vousy“. Očištěná srdíčka dáme do citronové vody, protože rády hnědnou.

Následně artyčok dáme do hrnce s osolenou vodou, česnekem, tymiánem, plátky citronu a kapkou olivového oleje. Vše přivedeme k varu, jakmile voda začne vřít, odstavíme, přikryjeme a necháme vychladnout. Takto zpracovaný artyčok je připraven k dalšímu vaření. Dá se nakládat, smažit či zapékat.

Artyčok jako léčivka

Používá se list artyčoku, ten je také součástí mnoha již připravených preparátů. Je k zakoupení ve formě, tobolek, dražé, tinktur či čerstvé lisované šťávy.

Artyčokový čaj – 1 čajová lžička sušených listů se zalije 250 ml vroucí vody a nechá se 10 minut vyluhovat. Pije se před jídlem.

  • afrodisiakum
  • močopudný
  • ochraňuje játra
  • podporuje vylučování žluče
  • napomáhá trávit tuky
  • detoxikuje
  • pomáhá při anorexii a nechutenství
  • při léčbě aterosklerózy
  • podporuje látkovou výměnu
  • napomáhá diabetikům při vysoké hladině krevního cukru
  • snižuje hladinu cholesterolu
  • napomáhá při ekzémech

bylinkopedie koupit bylinky a produkty

ZANECHAT KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here