Znáte aloisii trojlistou? Je to zajímavá bylinka

aloisie trojlista
Zdroj foto: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3a/Lippia_citriodora_0057.JPG

Aloisie trojlistá (někdy se jí také říká aloisie citronová) je bylinka pocházející z Jižní Ameriky, do Evropy byla dovezena až v 17. století kolonizujícími Španěly, avšak zdomácněla zde poměrně rychle a dnes ji můžeme najít na všech slunečných a teplých místech (meze apod.).

Co aloisie obsahuje a na co se používá

aloisie se sbírají listy, které obsahují třísloviny, flavonoidy, kyseliny, taniny, silici vonící po citronu. Všechny tyto složky způsobují, že bylinka má celkově povzbuzující účinky, povzbuzuje soustředění, což je důležité zejména u studentů, pomáhá při depresích a migrénách, tlumí bušení srdce, působí protizánětlivě, zlepšuje trávení, pomáhá při léčbě žaludečních vředů, pomáhá při slabé menstruaci.

aloisie
Zdroj foto: Krzysztof Ziarnek, Kenraiz, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Čaj z listů aloisie

čerstvých nebo sušených listů aloisie si můžete uvařit čaj. Tento čaj pomáhá při uklidnění psychickém i fyzickém, při potížích s trávením, i při bolestech hlavy. Některé maminky na něj nedají dopustit při podpoře kojení. Čaj připravíme tak, že polévkovou lžíci zalijeme půl litrem vroucí vody, louhujeme asi 10 minut a po přecezení pijeme 2x denně.

Masážní olej z aloisie

Z listů aloisie naložených do přírodního oleje (mandlového, kokosového, meruňkového či jiného) si vytvoříme masážní olej na zlepšení pružnosti pokožky. Listy nakládáme do oleje suché, aby se nezkazily. Necháme louhovat v oleji 4 týdny, při pokojové teplotě, ne na slunci. Poté přecedíme a masážní olej uchováváme v tmavé lahvičce. Používáme na pleť obličeje i na pokožku celého těla. Již po 14 dnech používání zjistíte, že vaše pokožka je pevnější a hladší.

A jak ještě aloisii využít

Dobré je využití v kuchyni, protože aloisie voní po citronech. Můžeme ji použít do ovocných a zeleninových smoothies, do ovocných salátů, ale i přidat k ovocným marmeládám – opravdu vynikne třeba v meruňkové. Ale ani domácí zmrzliny se bez aloisie neobejdou – dodá jim citronové aroma, pokud nemáme po ruce citron.

bylinkopedie koupit bylinky a produkty

ZANECHAT KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here