Saturejka zahradní je bylinka, kterou můžeme úspěšně pěstovat v naší bylinkové zahrádce a jejíž léčivé účinky spočívají zejména v léčbě poruch trávení. Výborně se tedy hodí k jídlům, která mohou způsobovat nadýmání, jako jsou luštěniny nebo i maso. Zkuste tyto 3 recepty, které právě použití saturejky povýší na dokonalou úroveň.
Čočková polévka se saturejkou
Ingredience: ½ sáčku hnědé čočky, ½ hrnku červené čočky, 2 l vroucí vody, 3 lžíce oleje, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 1–2 lžíce hladké mouky, 2 lžičky soli, saturejka, majoránka, tymián, libeček, petrželová nať Postup: Hnědou čočku přebereme a namočíme na 2–3 hodiny, potom čočku propláchneme čistou vodou. Najemno nakrájíme cibuli, kterou zpěníme spolu s tymiánem na oleji, pak přidáme mouku, mírně opražíme a vsypeme čočku. Vše promícháme a zalijeme vroucí vodou. Pak do polévky přidáme saturejku, libeček, petrželovou nať, drcený česnek a červenou čočku, která se rychle rozvaří a polévku nám zahustí. Vaříme cca 30 minut, nakonec přidáme sůl a majoránku.
Kuře na fazolkách se saturejkou
Ingredience: 1 kuře, 500 g fazolových lusků, 3 cibule, lžička cukru, 100 g másla, svazek saturejky, hovězí vývar, sůl, mletý pepř Postup: Kuře osolíme a kousek másla s polovinou saturejky vložíme dovnitř. Opepříme, poklademe kousky másla a dáme péct. Po dobu pečení podléváme a přeléváme vypečenou šťávou. Mezitím na pánvi rozehřejeme zbytek másla, na kterém osmažíme nahrubo nakrájenou cibuli. Přidáme cukr, a když se rozpustí, zasypeme saturejkou a fazolkami a podusíme doměkka. Hotové kuře obložíme fazolkami a podáváme nejlépe s vařeným bramborem.
Kebab se saturejkou
Ingredience: 500 g mletého hovězího masa, 500 g mletého vepřového masa, 1 vejce, 100 g Solamylu, nať saturejky zahradní, mletý pepř, sůl Postup: Oba druhy masa smícháme s vejcem a směs jemně propracujeme. Pak přidáme Solamyl, jemně drcenou nať saturejky, pepř a sůl a vyválíme válečky (délka cca 8–10 cm, průměr cca 3 cm). Válečky obalíme ve škrobu, necháme cca 15 minut odležet a grilujeme nejlépe na dřevěném uhlí. Podáváme se zeleninou a pečivem.