Recept na levandulové sušenky

Levanduli můžete využít k přípravě nejrůznějších bytových dekorací, které zároveň provoní váš byt. Navíc si z ní můžete připravit několik druhů kosmetiky, ale také nejrůznějších nápojů. Věděli jste, že z levandule můžete připravit také sušenky? Tyto sušenky jsou součástí skotských Vánoc, ale proč bychom si ji měli dopřávat jen jednou za rok?

Levandule v pokrmech

Používání levandule v potravinách může být obtížné, protože květina má velmi dominantní chuť. Taktéž je možné květy, které se používají v sušenkách, rychle spálit. Toto můžete vyřešit použitím levandulové esence, kterou si snadno vyrobíte sami, nebo ji můžete nakoupit v nejrůznějších obchodech nebo online.  Pokud máte čerstvé květiny levandule, pak je můžete použít jako dekoraci nebo přidat do směsi před pečením, jednoduše pro barvu.

Náročnost

  • Celková časová náročnost: 45 minut.
  • Příprava: 10 minut.
  • Vaření: 35 minut.
  • Porcí: 12 kusů.

Tyto máslové sušenky mají jemnou levandulovou vůni, což z nich dělá více než jen obyčejné sušenky.

Co budeme potřebovat?

  • 225 g másla,
  • špetku soli,
  • 15 kapek levandulové esence,
  • 110 g třtinového cukru (plus nějaký cukr navíc na posypání),
  • strouhaná kůra z jednoho citronu,
  • 225 g hladké mouky,
  • 100 g kukuřičné mouky.

Příprava

  1. Připravte si plech o velikosti 23 cm a vyložte ho pečícím papírem.
  2. Troubu rozehřejte na 160 °C.
  3. Ve velké míse utřete máslo s cukrem, solí a levandulovou esencí. V robotu vyšlehejte do pěny, až se krystalky cukru rozpustí.
  4. Poté přidejte kůru z citronu.
  5. Nakonec přidáme obě mouky a vypracujeme hladké těsto.
  6. Z těsta vytvoříme velkou placku, kterou dáme na plech. Posypeme zbylým cukrem.
  7. Pečeme 30-35 minut.
  8. Po vychlazení nakrájíme placku na 12 kousků.

Vychlazené levandulové sušenky skladujte ve vzduchotěsné nádobě, klidně po dobu několika dnů. Podávejte s čerstvým ovocem, šlehačkou, polevou nebo cukrovým sypáním dle chuti.

ZANECHAT KOMENTÁŘ