Jitrocelový sirup

 

Jitrocel (plantago major a plantago minor) je rostlina, která roste téměř všude. Určitě nemá takovou pozornost, jakou si zaslouží, ačkoli patří mezi významné léčivé byliny. Jitrocelový sirup je populární domácí lék, který se používá při kašli, ale i při dalších onemocněních plic. V kombinaci s jinými léčivými rostlinami má jitrocel další úžasné vlastnosti.

Krátce o jitrocelu

Jitrocel byl po staletí používán v lidové medicíně jako lék na rány, otoky, vředy a záněty. Používá se především jako čaj nebo sirup, který rozpouští hlen a léčí vředy žaludku a močového měchýře.

Rostlina může být buď samčí, nebo samičí s různými velikostmi listů a květů. Při přípravě jitrocelového sirupu nás ale ani velikost ani pohlaví rostliny zajímat nebude. Chuť může být mírně odlišná, ale léčebné vlastnosti zůstávají stejné. Jitrocel se sbírá v létě a na jaře a jeho listy mohou být použity v salátech nebo různých šťávách. Rostlina má úžasné přínosy pro zdraví a pouze lžíce nebo dvě denně zajistí správnou úroveň zdraví a energie.

Tradiční jitrocelový sirup

Jitrocelový sirup se doporučuje pro jakoukoli plicní nemoc. Pít ho mohou lidé, kteří trpí plicní tuberkulózou, mají potíže s dýcháním, kašlem nebo trpí nadměrným hlenem tvořícím se v oblasti dýchacích cest.

Recept na jitrocelový sirup

Jitrocelový sirup se připravuje z čerstvých listů jitrocele, proto je vhodné ho chystat v létě, kdy je jitrocel v nejlepší kvalitě. Budeme k tomu potřebovat:

  • velkou pětilitrovou zavařovací sklenici,
  • spoustu jitrocelových zelených listů,
  • třtinový cukr.

 

  1. Jitrocelové listy nakrájejte na proužky velké 2-3 cm. Jednu vrstvu jitrocelu (asi tak ve výšce 3 cm ode dna) naskládáme na dno pětilitrové nádoby. Zasypeme vrstvou třtinového cukru – tato vrstva by měla být asi 1 cm vysoká. Poté následuje opět vrstva jitrocele ve výšce 2-3 cm, následně cukr… Vrstvy střídáme až do naplnění sklenice až po okraj.
  2. Sklenici zavíčkujeme a necháme přes noc odležet. Určitě se nám stane, že obsah láhve se během noci zmenší, takže znovu opakujte vrstvení cukru a jitrocele, dokud není láhev zcela doplněna.
  3. Poté vykopejte díru ve své zahradě, sklenici zabalte do celofánu a vložte do jámy. Přikryjte prknem a zakopejte. Místo si pečlivě označte, abyste věděli, kam jste lahev zakopali.
  4. Po třech měsících můžeme láhev vykopat. Obsah slijeme přes plátýnko a listy pořádně vymačkáme, abychom dostali co nejvíce tekutiny.
  5. Tekutinu povaříme, abychom získali sirupovou konzistenci.
  6. Tou pak plníme menší sklenice.

Tipy při výrobě sirupu

Pokud nemáte zahradu nebo z nějakého důvodu nechcete láhev zakopávat na zahradě, využijte jakékoli tmavé a teplé místo ve vašem domově. Zakopání navazuje na tradiční recepturu, nám bude stačit láhev zabalit do tmavého papíru a skladovat ho v temnu a teplu.

Důležitá je teplota, protože čím více tepla, tím lepší je fermentační proces.

Pokud necháte směs odpočívat v temnu méně než tři měsíce, získáte slabší verzi sirupu.

Dávkování

Doporučené dávkování pro dospělé je jedna polévková lžíce několikrát denně, zatímco děti mají povolenu jednu čajovou lžičku sirupu několikrát denně. Sirup užívejte v případě kašle nebo plicního onemocnění, ne pravidelně každý den.

 

ZANECHAT KOMENTÁŘ