Jak připravit extrakt ze stévie?

Extrakt ze stévie je úžasná věc pro ty, kteří se snaží omezit příjem sladkého. Stévie je rostlina, která dokáže osladit jakékoli jídlo, neobsahuje však téměř žádné kalorie a pokud si připravíte domácí extrakt, získáte tak sladidlo, které není připraveno nikde v laboratoři a neobsahuje žádné chemikálie. Stévie je 200 krát sladší než cukr a můžete ji pěstovat ve své bylinkové zahrádce.

Stévie jako sladidlo

Samozřejmě, i ohledně stévie existují určité diskuse. Někteří lidé se ptají, jestli je bezpečná ve velkém množství a jiní lidé zase nemají rádi zpracované formy stévie ve formě prášku, které jsou v současnosti dostupné na trhu. Protože je stévie tolikrát sladší než klasický bílý cukr, nemusíte jí používat velké množství. Extrakt ze stévie vyrobený doma navíc chutná o něco lépe než klasický kupovaný extrakt (ať už v tekuté podobě nebo ve formě prášku).

Jak připravit extrakt ze stévie?

Budete potřebovat:

  • Čerstvé listy stévie (ze sušených listů lze extrakt ale také připravit).
  • Čistá sklenice s uzávěrem.

Množství ingrediencí závisí na tom, kolik extraktu chcete vyrobit. Obvykle je to v poměru 150 ml vodky na jednu hrst čerstvých listů stévie.

Postup:

  1. Listy otrhejte a omyjte. Vyhoďte všechny zvadlé a hnědé listy.
  2. Všechny zdravé listy dejte do připravené čisté, skleněné nádoby.
  3. Sklenici doplňte vodkou v uvedeném množství. Listy by měly být ponořené.
  4. Sklenici uzavřete, dobře protřepejte a dejte na teplé a světlé místo.
  5. Nechte 48 hodin uležet (pokud necháte delší dobu, bude stévie spíše hořká).
  6. Po této době slijte a listy stévie vymačkejte a poté vyhoďte.
  7. Směs zahřívejte pod mírným varem asi 20 minut. Směs se nesmí vařit. Tím, že směs zahřejete, ji zbavíte alkoholu a o něco vylepšíte její sladkost.
  8. Po tomto procesu směs trochu zhoustne. Naplňte s ní malou lahev (nebo několik menších lahviček), pokud navíc máte lahev s nástavcem na kapání, bude se vám extrakt lépe dávkovat.
  9. Skladujte v lednici – klidně několik měsíců.

Použití extraktu ze stévie

Přidejte 1-2 kapky do svých oblíbených nápojů (nejen do studených, ale také do kávy a čaje). Dokud nezjistíte přesně, jaké množství stévie vám vyhovuje, zkuste menší množství. Extrakt z domácí stévie je o něco méně sladký než kupovaný extrakt, takže bude potřeba přidat o něco větší množství, abyste dosáhli požadované úrovně sladkosti. Sladkost závisí na tom, kolik listů jste při přípravě extraktu použili.

Několik tipů na závěr

  • K přípravě extraktu ze stévie mohou být použity také sušené listy stévie. Postup je stejný, jen je potřeba zalít menší množství stévie (ne celou hrst). Nepoužívejte prášek ze sušených listů stévie (je poměrně obtížné ho slít).
  • Můžete použít i jiný druh alkoholu, než je vodka.
  • Extrakt nemusíte ohřívat, ale výsledkem bude o něco méně sladký extrakt. Na druhou stranu, alkohol působí jako konzervační látka, takže neohřívaný extrakt vydrží déle.

ZANECHAT KOMENTÁŘ