Vsadíme se, že jste určitě nevěděli, jak zdravé je toto ovoce!

Granátové jablko

Většina lidí s tímto ovocem nemá moc zkušenosti, a tak netuší, o co přichází.

Vždyť v každém jeho semínku se skrývá obrovské množství vitamínů, antioxidantů a dalších prospěšných látek.

O čem je řeč? Přece o granátovém jablku!

Málo kalorií, hodně vlákniny

Semínka granátového jablka řeší hned dva problémy najednou:

  • Jsou bohatá na vlákninu, a tak snižují riziko vzniku chronických nemocí.
  • Obsahují malé množství kalorií, a tak pomáhají s hubnutím.

Ve 100 gramech, které odpovídají přibližně tři čtvrtině šálku, najdeme pouze 83 kalorií a získáme 4 gramy prospěšné vlákniny!

granatove jablko

Důležité vitamíny C a K

Granátová semínka jsou výborným zdrojem dvou důležitých vitaminů, a to C a K.

Vitamin C je důležitý pro fungování imunitního systému, napomáhá hojení ran, zvyšuje vstřebávání železa, je také nezbytný pro tvorbu kolagenu a elastinu.

Vitamin K je zase důležitý pro správní srážení krve a také pro silné a zdravé kosti.

Ve 100gramové porci naleznete:

  • 10,2 miligramů vitaminu C, což je 17 procent doporučené denní dávky.
  • 16 mikrogramů vitaminu K, což je 20 procent doporučené denní dávky.

Ochrana buněk nejen před rakovinou

granátové jablkoSemena granátového jablka obsahují fytochemikálie, vzácné a zdraví prospěšné rostlinné látky, patřící do skupiny polyfenolů. Jde především o třísloviny, antokyany a quercetin.

A proč jsou důležité?

Jsou totiž prospěšně pro zdraví srdce a jako prevence proti rakovině.

Polyfenoly jsou silnými antioxidanty, které chrání buňky před poškozením a rakovinným bujením.

Antokyany mají zase antibakteriální, protivirové a protizánětlivé účinky.

Jak granátové jablko nejlépe užívat?

Granátové jablko můžete samozřejmě užívat jako ovocnou svačinku ve svém přirozeném stavu. K tomu vám bude stačit jen nůž na rozkrojení a lžička na vydlabání semínek.

Ovšem to není jediný způsob:

  • Z granátového jablka se dělá skvělá šťáva. Používá se pro výrobu koktejlů, džusů a oblíbený je i sirup s názvem grenadina. Využití je v teplé i studené kuchyni.
  • Lisováním semen za studena se získává také vzácný olej, výborný hlavně pro péči o pokožku.

Až tedy příště půjdete kolem tohoto exotického ovoce, vzpomeňte si, jak zdravé je, a dopřejte svému tělu vydatnou porci nenahraditelných látek!

A vezměte si raději rovnou dvě!

zdroj: livestrong.com
bylinkopedie nákup produktů

1 komentář

  1. Není nad bylinky to už věděly naše babičky hřebíček místo cukru-skořice no prostě je toho hodně já si dělám bez alkoholové mochito máta listy jahodové listy citron med a vychladit je to lahoda

ZANECHAT KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here