Většina lidí s tímto ovocem nemá moc zkušenosti, a tak netuší, o co přichází.
Vždyť v každém jeho semínku se skrývá obrovské množství vitamínů, antioxidantů a dalších prospěšných látek.
O čem je řeč? Přece o granátovém jablku!
Málo kalorií, hodně vlákniny
Semínka granátového jablka řeší hned dva problémy najednou:
- Jsou bohatá na vlákninu, a tak snižují riziko vzniku chronických nemocí.
- Obsahují malé množství kalorií, a tak pomáhají s hubnutím.
Ve 100 gramech, které odpovídají přibližně tři čtvrtině šálku, najdeme pouze 83 kalorií a získáme 4 gramy prospěšné vlákniny!
Důležité vitamíny C a K
Granátová semínka jsou výborným zdrojem dvou důležitých vitaminů, a to C a K.
Vitamin C je důležitý pro fungování imunitního systému, napomáhá hojení ran, zvyšuje vstřebávání železa, je také nezbytný pro tvorbu kolagenu a elastinu.
Vitamin K je zase důležitý pro správní srážení krve a také pro silné a zdravé kosti.
Ve 100gramové porci naleznete:
- 10,2 miligramů vitaminu C, což je 17 procent doporučené denní dávky.
- 16 mikrogramů vitaminu K, což je 20 procent doporučené denní dávky.
Ochrana buněk nejen před rakovinou
Semena granátového jablka obsahují fytochemikálie, vzácné a zdraví prospěšné rostlinné látky, patřící do skupiny polyfenolů. Jde především o třísloviny, antokyany a quercetin.
A proč jsou důležité?
Jsou totiž prospěšně pro zdraví srdce a jako prevence proti rakovině.
Polyfenoly jsou silnými antioxidanty, které chrání buňky před poškozením a rakovinným bujením.
Antokyany mají zase antibakteriální, protivirové a protizánětlivé účinky.
Jak granátové jablko nejlépe užívat?
Granátové jablko můžete samozřejmě užívat jako ovocnou svačinku ve svém přirozeném stavu. K tomu vám bude stačit jen nůž na rozkrojení a lžička na vydlabání semínek.
Ovšem to není jediný způsob:
Až tedy příště půjdete kolem tohoto exotického ovoce, vzpomeňte si, jak zdravé je, a dopřejte svému tělu vydatnou porci nenahraditelných látek!
A vezměte si raději rovnou dvě!
zdroj: livestrong.com
Není nad bylinky to už věděly naše babičky hřebíček místo cukru-skořice no prostě je toho hodně já si dělám bez alkoholové mochito máta listy jahodové listy citron med a vychladit je to lahoda