
Řasy a sinice (např. wakame či agar-agar) jsou nejlepším a snadno využitelným zdrojem velké škály minerálů a stopových prvků, které jsou pro lidský organismus důležité. Například obsahem jódu, vápníku či železa předčí i suroviny, které jsou známé jejich vysokým podílem.
Hnědé řasy mají vápníku 10x více než mléko. Mořské sinice zase 25x více železa než maso. Obsah jódu je 600 až 3.000x vyšší než u mořských ryb. V řasách a sinicích nechybí ani fluor, který posiluje zuby, kosti i celkovou imunitu.
Účinky na zdraví
Spektrum léčivých i preventivních účinků je obdivuhodné. Léčí všechny otoky: opuchliny, zduřené uzliny nebo bulky, redukují tělesnou hmotnost, snižují cholesterol v krvi, rozpouštějí hlen, působí močopudně, dokonce odstraňují z těla radioaktivní látky. Zároveň čistí lymfu i krev, kladně ovlivňují funkci štítné žlázy, omlazují plíce i gastrointestinální trakt.
A nyní se podíváme na jednotlivé řasy blíže, ať víte, z čeho můžete vybírat…
AGAR – AGAR
Tato mořská řasa vzniká kombinací několika druhů řas. Vyznačuje se listy v červených, fialových a hnědých barvách. Jsou skvělým zdrojem železa a vápníku.
Léčivě působí u onemocnění dýchacího a kardiovaskulárního systému, usnadňuje trávení, léčí hemoroidy a odbourává toxické i radioaktivní látky.
Vhodná konzumace
V sušené podobě je nejlepší k přípravě želatinových pokrmů, ale je dostupný i ve formě vloček, prášku či plátků.
WAKAME
Drobné rostlinky olivové barvy prosvítají v mořských mělčinách. Řasa wakame je v obsahu vápníku hned za řasou hijiki. Dalšími zastoupenými látkami jsou niacin a thiamin, které podporují zdraví pokožky i vlasů.
Vhodná konzumace
Namočte řasu na pár minut a z vody si uvařte polévku. Samotná řasa se konzumuje nakrájená v pokrmech, ale je třeba ji vařit alespoň 45 minut.