Použití listů hroznů pro vaření je typické pro národní kuchyně Řecka, Turecka, Vietnamu a Rumunska. Jedno z nejchutnějších originálních jídel jsou pečené hroznové listy s kuřecím masem a zeleninou. Vegetariánská možnost zahrnuje výměnu masa za tofu nebo houby. Hroznové listy lze také přidat do polévek spolu s brokolicí, cibulí, zelím a jinou zeleninou.
Nutriční hodnota
Navzdory nízkému obsahu kalorií (13 kalorií na 1 šálek) je to velmi užitečný výrobek kvůli velkému množství živin. Jedním z důvodů, proč se listy hroznů přidávají do různých pokrmů, je vysoký obsah vlákniny (1,5 g na pohár nebo 5-7% denní hodnoty pro dospělé). Dietní vláknina plní žaludek, zpomaluje trávení a „zpomaluje“ uvolňování cukru do krve. Listy jsou také dobrým zdrojem vitamínů A v rozpustných v tucích (3 853 IU na porci) a K (15,2 μg). Posilují imunitní systém, chrání buňky před agresí volných radikálů, zajišťují zdraví pokožky, kostí a zažívacího traktu, zlepšují zrak a kontrolu srážení krve.
Vaše kosti, zuby, nervy a svalová tkáň potřebují vápník. Jeden šálek z listů hroznů obsahuje 5 μg vápníku nebo 5% denní hodnoty, stejně jako 0,37 mg železa, které jsou nezbytné pro tvorbu červených krvinek.
Antioxidanty
Vitamín A (alternativní název – retinol) ve složení listů hroznů má antioxidační vlastnosti. Jinými slovy, dává tělu mnoho výhod v boji proti volným radikálům: posiluje zrak a imunitní systém, zabraňuje vzniku chronických nemocí a bojuje proti předčasnému stárnutí.
Hroznové listy obsahují stilbene syntázu – speciální enzym, bez něhož není možné vyrobit další silný antioxidant resveratrol. Jak je známo, resveratrol nebo jeho předchůdci se nacházejí v mnoha částech rostliny, počínaje révou a končící se semeny hroznů.
Listy hroznů obsahují mastné kyseliny omega-3 a omega-6, jejich hodně. Antioxidanty z této skupiny látek snižují riziko vzniku srdečních chorob (např. mrtvice), artritidy, ochrany proti depresi, rakovině prostaty a prsu a rakovině tlustého střeva.
Užitečné vlastnosti
- Původní obyvatelé Severní Ameriky používali rýžový čaj k léčbě průjmu, hepatitidy a bolesti břicha. Šťáva z listů hroznů odstraňuje bolest na hrudi, revmatické bolesti a bolest hlavy.
- Pro ústní dutinu. Ukázalo se, že žvýkáním několika listů hroznů se sníží růst a vývoj mikrobů v ústní dutině, včetně těch, které způsobují kaz a parodontální onemocnění. Vědci dospěli k tomuto závěru, když se jim podařilo získat tři účinné antimikrobiální látky z listů a stonků hroznů. Hroznové listy rovněž zabraňují tvorbě plaku.
- Pro silné kosti. Vysoká koncentrace vápníku a vitamínu K činí tento přípravek velmi užitečným pro pohybový aparát. Ale to není všechno. V jedné části listů hroznů je 0,26 mg manganu. Tento minerál pomáhá tělu syntetizovat specifické proteiny – proteoglykany, které se podílejí na tvorbě zdravé chrupavky a kostní tkáně.
- U chronické žilní insuficience se mohou také použít listy hroznů. Mohou být použity ve stravě pacientů, aby zmírňovaly otoky nohou, zlepšovaly krevní oběh a snižovaly související bolesti.
- Chemické látky, které zabraňují tvorbě plaků v mozkových cévách a úmrtí nervových buněk, vás ochrání před Alzheimerovou chorobou.
Čaj
Tento nápoj obsahuje obrovské množství biologicky aktivních látek (flavonoidy), včetně anthocyaninů, kvercetinu, isoquercetinu a oligomerních proantokyanidinů.
Homeostatické vlastnosti čaje vyrobené ze sušených listů červených hroznů jsou již několik století známy Evropanům. Tento produkt je již dlouho používán při léčbě průjmu, hemoroidů, menstruačního krvácení, křečových žil a dalších onemocnění spojených s poruchou krevního oběhu.
Čaj z listů hroznů je velmi jednoduchý. Zalijeme 1 lžičku sušených listů vroucí vodou a necháme vařit 5-10 minut.
„Hroznové“ čajové lístky si můžete vyrobit doma. Chcete-li to udělat, sklopte čerstvé listy ve formě obálek a umístěte je do sušičky zeleniny. Optimální teplota sušení: 65 stupňů Celsia. Můžete také použít pravidelnou, předehřátou troubu (před položením listů na plech, nezapomeňte ji vypnout).
V kosmetice
Je všeobecně známo, že od 17. století se v kosmetice používají listy hroznů. Dávají pokožce zdravý vzhled, vlhkost, mají změkčující a exfoliační vlastnosti, bojují s vráskami. Tajemstvím těchto zázračných listů je vysoká koncentrace polyfenolů, které tvoří ochrannou bariéru proti oxidativnímu stresu, toxinům životního prostředí a škodlivému slunečnímu záření.
Pro pěkný vzhled
Rozdrtíte hroznové listy, promíchejte je s medovým květem, přiložte sladkou hmotu na obličej a tělo po dobu 20 minut, poté vše opláchněte, usušte pokožku ručníkem. Dobrým posledním krokem je použití lotion s olejem z hroznů.
Pro mastnou pleť
Listy hroznů čistí póry. Smíchejte nakrájené listy hroznů v misce s 10 polévkovými lžičky hroznové šťávy a 5 lžic čisté vody, přidejte 10 lžiček mandlového oleje. Umístěte směs do vzduchotěsné nádoby pro skladování v chladničce. Aplikujte na čistou pokožku ráno a večer s bavlněnou vložkou, poté omyjte a aplikujte svůj oblíbený krém (denní nebo noční).