Velikonoční nádivka s kopřivami

nadivka

V minulosti Velikonocům předcházel půst, který trval dlouhých 30 dní. Nejpřísněji jej lidé dodržovali na Velký pátek, kdy se ve stavení nesměl ani rozdělávat oheň a jídlo se odbylo jednoduchou polévkou.

Zato na Bílou sobotu se v kuchyni děly věci! Peklo se a vyvářelo, aby se v neděli, na Boží hod, mohly donést do kostela pokrmy ke svěcení.

Mezi tradiční jídla, připravovaná o Velikonocích, patřila velikonoční nádivka. Ta se dochovala až do dnešních dob, do klasického receptu na nádivku patří hojné množství kopřivy, bylinky, jejíž svěží listy se na jaře začínají objevovat na mezích a v příkopech podél cest.

Recept na velikonoční nádivku s kopřivami přinášíme v tomto článku.

Velikonoční nádivka

Suroviny:

  • 6 vajec
  • 250 ml mléka
  • 7 rohlíků
  • Čerstvé kopřivy, případně další jarní bylinky
  • 350 g uzeného masa
  • Sůl, pepř
  • Máslo a strouhanka na vymazání formy

Postup:

  • Troubu předehřejte na 170 °C. Formu vymažte máslem a vysypejte strouhankou.
  • Rohlíky nebo jiné bílé pečivo nakrájejte na kostičky.
  • Rozklepněte vejce a opatrně oddělte bílky od žloutků.
  • Žloutky rozkvedlejte v mléce, osolte a opepřete, a zalijte jimi kostičky rohlíků. Nechte odstát alespoň 5 minut, než pečivo tekutinu nasákne.
  • Kopřivy spařte horkou vodou a nasekejte najemno. Přidejte k rohlíkům.
  • Uzené nakrájejte na kostičky, přidejte k namočeným rohlíkům. Promíchejte.
  • Bílky vyšlehejte na tuhý sníh. Ručně přimíchejte ke směsi rohlíků a masa, opatrně, aby sníh nespadl.
  • Nádivku rozestřete do připravené formy a pečte zhruba půl hodiny, než povrch zezlátne.

TIP: Plátky nádivky druhý den osmažte na pánvi, ve které jste rozehřáli trochu másla. Nádivka dostane nový chuťový rozměr, dost možná vám zachutná ještě víc než čerstvě upečená, vytažená z trouby.

Zdroj receptu: CookLikeCzechs.com – české recepty psané anglicky

kopriva

O kopřivě

Kopřiva dvoudomá je v současnosti považovaná zejména za nevítaný plevel, kterého není radno se dotýkat. Naši předci si však kopřivy vážili, dobře věděli, jaké léčivé účinky tato bylina má.

Kopřiva se v léčitelství dá zužitkovat celá: od květů, přes listy až po kořen, kterému se říká oddenek. Nejčastěji se používá ve formě nálevu nebo jako bylinkový čaj.

Mezi klíčové vlastnosti kopřivy patří schopnost celkově posílit imunitu organismu, podporuje cévní a dýchací systém, urychluje hojení ran, regeneruje pokožku a pozitivně působí proti lupům.

Kopřiva je také močopudná a působí proti zánětům v těle.

——————–Komerční článek——————–

ZANECHAT KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here