Proč si nasušit bobule jeřábu černého

Aronie – Černý jeřáb.

Černý jeřáb neboli aronie je keř, který se dá snadno pěstovat na zahradě, ale roste samozřejmě i volně v přírodě, nejčastěji na okrajích lesů. Nasbírejte si jeho plody a naučte se je využívat mnoha různými způsoby.

Co plody aronie obsahují

Plody aronie obsahují vitamíny C, třísloviny a antioxidanty. Kromě toho obsahují přírodní purpurové barvivo díky fenolickým sloučeninám, tzv. antokyanům.

 

Kdy plody sbírat

Plody sbírejte za slunného počasí již v srpnu a pak během celého podzimu. Protože plody rádi sbírají i ptáci, keř aronie na své zahradě chraňte sítěmi. Plody pak zpracujte ihned po nasbírání.

Aronie – sušené bobule

Jak plody sušit

Plody otrhejte na jednotlivé kuličky a usušte na plechu vyloženém pečicím papírem, nebo v sušičce na ovoce, či v troubě na 50 °C. Dávejte pozor na to, že plody se obecně suší déle než listy nebo natě. Je třeba, aby byly zcela suché a tvrdé, a to i uvnitř, aby se nekazily a neplesnivěly.

Co s usušenými plody

Usušené plody můžete uchovávat v uzavřených sklenicích a vařit si z nich blahodárný čaj na imunitu během celé zimy.

Nebo můžete část plodů namlít – v mixéru nebo mlýnku, a tento prášek uchovávat ve sklenici na tmavém místě. Vzniklý prášek pak můžete přidávat do jogurtů, smothies, a to nejen jako výborný zdroj vitamínů, ale také jako přírodní barvivo. Dokonce i krémy na dorty nebo zmrzliny můžete díky tomuto prášku obarvit na purpurovo.

 

ZANECHAT KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here