Schizandra je pro západní svět poměrně nově objevenou bylinou. Její usušené červené bobule vyvolávají hned při ochutnání pocit neobvyklosti, zdraví, očisty a osvěžení.
Schizandra se též označuje jako „bylina pěti chutí“, které se v ní skuteční mísí. U slupky nás překvapí chuť kyselá, dužina je naopak sladká a aromatická, zrníčka nečekaně ostrá a hořká. Všechny součásti jsou navíc i malinko slané.
Léčivé účinky obecně
Bobule schizandry je doporučeno žvýkat po dobu 100 dní, aby vyčistily krev, zbystřily mysl, posílily paměť, a navíc dodaly energii.
Jak těchto základních pět chutí působí?
Kyselá chuť
- je stabilizující a stahující, posiluje tělesné tekutiny. Působí příznivě na žlučník a játra, na oči a svalovinu.
Hořká chuť
- odstraňuje vlhkost a horkost, napomáhá správnému fungování krve, cév a srdce. Dále příznivě působí na tenké střevo.
Sladká chuť
- harmonizuje a tonizuje. Působí na žaludek a slezinu a na pojivovou tkáň v těle.
Ostrá chuť
- rozptyluje energii, uvolňuje stagnaci. Působí dobře na kůži, plíce a tlusté střevo.
Slaná chuť
- vysušuje, změkčuje zatvrdliny. Hlavní příznivý účinek má na kosti, ledviny a močový měchýř.
Při jakých potížích schizandru použít?
– nedostatek tělesných tekutin
– suchá kůže, sucho v ústech, chrapot
– plicní potíže, chronický, suchý kašel, astma
– průjmová onemocnění související s poruchami sleziny a ledvin, zvracení
– nadměrná tvorba potu a noční pocení
– bušení srdce, slabý tep
– impotence
– časté močení
– vaginální výtok
– neklidný spánek
V současnosti je pro nás hlavně důležité, že schizandru lze použít i k redukci stresu. Při přetížení organizmu pomůže obnovit fyziologickou rovnováhu, organizmus je celkově lépe obranyschopný a dokáže se lépe přizpůsobit zátěži.