Česky:Rojok citroníkolistý |
Latinsky:Coffea arabica |
Slovensky:Rojok citroníkolistý |
Stálezelený strom rojok citroníkolistý výškou až 9 metrů, jehož plody jsou hojně užívány obyvateli Francouzské Polynésie a Tahiti k léčení mnohých neduhů. Šťáva z noni se v poslední době prosazuje jako podpůrný lék na mnohé nemoci a zásobárna mnoha vitamínů a minerálů. Ne nadarmo je noni označována za superpotravinu. Můžete ji znát také pod názvy sýrové ovoce nebo barvířská moruše.
Léčivé účinky
Šťáva z noni je ceněna zejména pro svůj vysoký obsah vitamínů, minerálů, flavonoidů, pektinů, terpenů, aminokyselin a dalších sloučenin. Je zdrojem mimo jiné vitamínů A, C a skupiny B a rovněž obsahuje draslík, vápník, hořčík a sodík
Ceněna je také pro tyto léčivé účinky:
- podpora regenerace buněk
- léčba infekcí
- prevence a léčba kardiovaskulární onemocnění a rakoviny (předpokládá se, že inhibuje růst rakovinných buněk)
- působení proti alergiím (mírnění aktuálních obtíží i prevence vzniku dalších)
- léčba hypercholesterolemie (snižuje tzv. špatný cholesterol v krvi)
- chrání oběhový systém před aterosklerózou
- má antibakteriální a protizánětlivé úřinky
- léčba gastrointestinálních onemocnění (zejména žaludečních vředů a střevních chorob)
- léčí orální infekce
- analgetické působení (ve vysokých dávkách srovnatelné s morfinem)
- posílení imunity organismu
- boj proti infekcím, parazitickým a plísňovým onemocněním
- působení proti ekzémům a lupům
Použití:
Užívá se šťáva z plodů noni, případně prášek, vzniklý z usušeného a rozdrceného ovoce. Domorodí obyvatelé subtropických oblastí znají a využívají vlastnosti šťávy noni už po tisíce let. V mnoha oblastech jde dodnes o základní zdroje látek, používaných k udržení zdraví a vitality, prodloužení mladistvé síly a podpory těla při slabosti a boji proti nemocem.
Je bohatým zdrojem snadno vstřebatelných vitamínů, mikroprvků, antioxidantů a velkého množství unikátních biologicky aktivních látek, které jsou nezbytné nejen pro každodenní fungování organismu, ale i pro období, kdy je nutné poměřit své síly s nejrůznějšími nemocemi a obtížemi. Pokud bychom chtěli vyjmenovat nejdůležitější mikroprvky, byly to určitě:
- aminokyseliny
- sodík, draslík, železo, hořčík a mangan
- fytoncidy, známější spíše pod označením „přírodní antibiotika“
Začneme aminokyselinami, což jsou (stručně řečeno) základní stavební bloky bílkovin a svalové tkáně. Právě ony umožňují regeneraci a nárůst svalů, starají se o řádné spalování tuků a také celkovou kondici mysli. Na svém kontě mají zejména zejména schopnost soustředit pozornost, stejně jako celkovou pohodu a dobrou náladu.
Fytoncidy máme spojeny spíše se svým způsobem málo chutnými nebo výrazně páchnoucími rostlinami (např. česnek, cibule, křen, šalvěj, apod.) a o to příjemnější je jejich možný zisk z poměrně chutného ovoce. Mají baktericidní, fungicidní, protozoicidní a antivirové vlastnosti. ,
Vyjmenované mikroprvky jsou pak nezbytné pro řádný průběh fyzikálních a chemických procesů v těle, tvořící základní stavební materiál buněk našeho organismu a jsou rovněž nezbytné pro produkci mnoha enzymů a hormonů
Oproti jinému ovoci může noni nabídnout navíc také damnacanthal, enzym prokseronázu a skopoletin. Damnacanthal hraje důležitou roli při posilování imunitního systému – podporuje produkci správného množství B a T lymfocytů. Enzym proxeronáza dokáže zvýšit rezistenci organismu vůči alergenům, díky čemuž snižuje příznaky již vyskytujících se alergií a výrazně se snižuje riziko vzniku nových. Skopoletin pak pomáhá snižovat vysoký krevní tlak a přispívá ke zmírnění dlouhodobého stresu a napětí.
Věděli jste, že: Díky množství prospěšných látek, obsažených v jeho plodech, bývá noni často v zahraničí titulováno jako QUEEN OF FRUIT?
O rojoku citroníkolistém
Kromě noni bývá pro označení rojoku citroníkolistého také často užíván výraz indická moruše. Tento stálezelený strom roste přirozeně v rovníkových oblastech. Je sklízen především v oblastech Karibiku, Malajsie, Filipín a Indie a také v některých tropických oblastech Jižní Ameriky a Afriky.
Má-li noni dostatek slunce, roste téměř bez omezení a vysoký obsah přírodních obranných látek jí umožňuje přežít i v nepříznivých podmínkách, kde je třeba se mimo jiné účinně se bránit před škůdci.
V ideálních podmínkách mohou stromy noni nést ovoce i několikrát ročně, díky čemuž není třeba uměle urychlovat proces jejich zrání. Díky tomu má vždy šťáva a další produkty z noni,vysoký obsah přirozeně se vyskytujících mikroprvků a živin.
V lidové medicíně ostrovů Tahiti a Francouzské Polynésie jsou užívány i jeho listy, a to ve formě obkladů, přikládaných na špatně se hojící rány. Z kůry se pak vyrábí účinné textilní barvivo. Zevně se šťáva z noni užívá rovněž ke zhojení ekzémů a vyrážek, případně proti lupům.
Kontraindikace:
Noni by neměla být podávána dětem do věku deseti let bez konzultace s lékařem. Vhodná není ani v těhotenství, existují důkazy, že šťáva z noni byla používána v domorodých kulturách k vyvolání potratu. Pro období kojení pak nejsou dostupná žádná relevantní data, proto užívání rovněž nedoporučujeme.
Neměli by ji užívat ani lide s onemocněním nebo poškození jater. A vzhledem k tomu, že ovoce noni obsahuje velké množství draslíku, je zapovězeno i lidem s onemocněním ledvin, hyperkalémií a srdeční arytmií.
Obvyklá dávka šťávy noni při akutních obtížích je 50 ml denně. Nepřekračujte ji bez porady s lékařem. Užíváte-li šťávu preventivně, snižte její množství na polovinu. U prášku z noni se pak doporučuje jedna kávová lžička denně (max. dvě, v případě akutních obtíží).