Jeřáb černý plod Aronie
Jeřáb černý neboli temnoplodec černoplodý (latinsky Aronia melanocarpa) je nenáročný keř nebo strom, jehož původním domovem je severoamerický kontinent. ... více o Jeřábu aronii
Druh zboží | Doplněnk stravy |
---|---|
Kód zboží | 00177 |
Latinský název | Aronia melanocarpa |
Bylík.sk | Jarabina čierna Arónia plod |
Doprava od 59 Kč, od 599 Kč nákupu zdarma Doba dodání

Vše o Jeřábu aronii
Jeřáb černý plod
Jeřáb černý neboli temnoplodec černoplodý (latinsky Aronia melanocarpa) je nenáročný keř nebo strom, jehož původním domovem je severoamerický kontinent. Setkat se lze i s pojmenováním černá jeřabina a arónie. Má střídavě uspořádané jednoduché listy s vroubkovanými okraji, bílé až narůžovělé květy vytváří chocholičnatá květenství. Plodem jsou kulaté černé malvice, které jsou jedlé, je pro ně charakteristická svíravá chuť.
Plody arónie obsahují celou řadu mikroživin. Jedná se zejména o flavonoidy, pektin, třísloviny, vlákninu a cukry. Najdeme v nich i celou řadu vitaminů a minerálních látek, jmenovitě se jedná kupříkladu o vitaminy A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, F, rutin, draslík, hořčík, jód, mangan, vápník, zinek, železo a další. Extrakt z plodů náleží mezi antioxidanty, tudíž chrání buňky před oxidativním stresem.
Sušené plody je možné konzumovat samostatně. Uplatní se rovněž při přípravě domácích müsli tyčinek, hodí se nápojů typu smoothie i do ovesných a jiných kaší.
Zajímavé odkazy
Účinné látky
Obsahují vysoký obsah antokyanů -1480 mg na 100 g čerstvých bobulí - 3x více než u borůvek, flavonoidy, kyselinu listovou, minerální látky, jód, bór, fluór, mangan, měď, kobalt, molybden, cukr třísloviny
Výskyt
Východ Severní Ameriky, velkoplošně se pěstuje ve východní Evropě
Lidové názvy Jeřábu aronie
Tato rostlina je též známá pod názvy sibiřská borůvka nebo Temnoplodec černoplodý
Příprava Jeřábu aronie
Arónie - a la brusinky
1 kg černé jeřabiny
600 g cukru
1/2 lžičky skořice
3-4 tlučené hřebíčky
sklenka rumu
1/2 lžičky kyseliny citrónové. Jeřabiny očistíme, propláchneme a necháme okapat. Vsypeme do kastrolu, podlijeme trochou vody a na mírném ohni vaříme asi 20 minut. Pak přidáme cukr, koření a dále vaříme do měkka. Ke konci varu jeřabiny zčásti rozmačkáme, přidáme Pektogel, povaříme minutu, přidáme kyselinu citrónovou, zase povaříme, až se rozpustí, stáhneme z ohně, přilijeme rum, promícháme a ještě horkou směs nalijeme do malých vypařených čistých skleniček a uzavřeme.
Slevy a tipy
Co vás zajímá o Jeřábu aronii
Lze použít sušené plody aronie k vaření sirupu, nebo likéru?
Dá udělat džem z černé jeřabiny (aronie)
Nikde nevidím doporučené denní dávkování jeřábu černého, chci ho jíst takhle sušený, třeba v kaši a tak.
Jak jsou sušeny ovocné plody?
Jak se užívá Jeřáb černý dá se jíst takhle usušená nebo se musí vařit?
Dotazy k bylinkám
Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky