Recepty s bylinkami na zimní období: Hřejivé a chutné pokrmy

Recepty s bylinkami na zimní období: Hřejivé a chutné pokrmy
foto envato

Recepty s bylinkami: Zimní období je ideální čas pro využití bylinek v kuchyni. Nejenže dodají jídlům skvělou chuť, ale také podpoří vaše zdraví během chladných měsíců. Připravili jsme pro vás několik receptů, které využívají bylinky a zahřejí vás v zimních dnech.

Rozmarýnová bramborová polévka

HŘEJIVÁ POLÉVKA PRO ZIMNÍ VEČERY

Rozmarýn je skvělá bylina pro zimní pokrmy díky své výrazné chuti a zdravotním přínosům. Tato bramborová polévka je jednoduchá na přípravu a velmi chutná.

Ingredience:

  • 1 kg brambor, oloupaných a nakrájených na kostičky
  • 1 cibule, nakrájená na jemno
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 větvičky čerstvého rozmarýnu
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Špetka muškátového oříšku

Postup:

  1. V hrnci zahřejte olivový olej a osmahněte cibuli a česnek do zlatova.
  2. Přidejte brambory a větvičky rozmarýnu a vše krátce osmahněte.
  3. Zalijte zeleninovým vývarem, přidejte sůl, pepř a muškátový oříšek.
  4. Vařte na mírném ohni, dokud nejsou brambory měkké (asi 20 minut).
  5. Odstraňte rozmarýn a polévku rozmixujte do hladka.
  6. Podávejte horké, ozdobené čerstvým rozmarýnem.
Recepty s bylinkami na zimní období: Hřejivé a chutné pokrmy
foto envato

Tymiánové dušené hovězí

VYDATNÉ JÍDLO PRO ZIMNÍ DNY

Tymián dodává dušeným pokrmům hloubku chuti a pomáhá trávení. Tento recept na dušené hovězí je ideální pro chladné zimní večery.

Ingredience:

  • 1 kg hovězího masa na dušení, nakrájeného na kostky
  • 2 cibule, nakrájené na jemno
  • 3 stroužky česneku, nasekané
  • 2 mrkve, nakrájené na kolečka
  • 2 řapíky celeru, nakrájené na kostičky
  • 500 ml hovězího vývaru
  • 250 ml červeného vína
  • 3 větvičky čerstvého tymiánu
  • 2 bobkové listy
  • Sůl a pepř podle chuti
  • 3 lžíce olivového oleje

Postup:

  1. V hrnci zahřejte olivový olej a osmahněte hovězí maso dohněda.
  2. Vyjměte maso a ve stejném hrnci osmahněte cibuli, česnek, mrkev a celer.
  3. Vraťte maso zpět do hrnce, přidejte tymián, bobkové listy, sůl a pepř.
  4. Zalijte vývarem a vínem, přiveďte k varu a potom ztlumte teplotu.
  5. Nechte dusit na mírném ohni asi 2 hodiny, dokud není maso měkké.
  6. Podávejte s bramborovou kaší nebo čerstvým chlebem.
Recepty s bylinkami na zimní období: Hřejivé a chutné pokrmy
foto envato

Pečená zelenina s mátou a petrželí

OSVĚŽUJÍCÍ A ZDRAVÉ

Máta a petržel dodávají pečené zelenině svěží a lehkou chuť, která je ideální pro vyvážení vydatných zimních pokrmů.

Ingredience:

  • 1 červená paprika, nakrájená na proužky
  • 1 žlutá paprika, nakrájená na proužky
  • 2 cukety, nakrájené na plátky
  • 1 lilek, nakrájený na kostky
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • Hrst čerstvé máty, nasekané
  • Hrst čerstvé petržele, nasekané
  • Sůl a pepř podle chuti

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 200 °C.
  2. V míse smíchejte veškerou zeleninu s olivovým olejem, česnekem, solí a pepřem.
  3. Rozprostřete zeleninu na plech vyložený pečicím papírem.
  4. Pečte asi 25-30 minut, dokud není zelenina měkká a zlatavá.
  5. Před podáváním posypte čerstvou mátou a petrželí.
Recepty s bylinkami na zimní období: Hřejivé a chutné pokrmy
foto envato

Dobrá chuť a zdravotní přínos

Využití bylinek v zimních receptech je skvělý způsob, jak obohatit vaše pokrmy o chuť i zdravotní přínosy. Rozmarýn, tymián, máta a petržel jsou jen některé z bylinek, které můžete snadno zakomponovat do svých zimních jídel. Vyzkoušejte tyto recepty a užijte si hřejivé a chutné pokrmy během chladných měsíců.

ZANECHAT KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here