Recepty s bylinkami: Zimní období je ideální čas pro využití bylinek v kuchyni. Nejenže dodají jídlům skvělou chuť, ale také podpoří vaše zdraví během chladných měsíců. Připravili jsme pro vás několik receptů, které využívají bylinky a zahřejí vás v zimních dnech.
Rozmarýnová bramborová polévka
HŘEJIVÁ POLÉVKA PRO ZIMNÍ VEČERY
Rozmarýn je skvělá bylina pro zimní pokrmy díky své výrazné chuti a zdravotním přínosům. Tato bramborová polévka je jednoduchá na přípravu a velmi chutná.
Ingredience:
- 1 kg brambor, oloupaných a nakrájených na kostičky
- 1 cibule, nakrájená na jemno
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1 litr zeleninového vývaru
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 větvičky čerstvého rozmarýnu
- Sůl a pepř podle chuti
- Špetka muškátového oříšku
Postup:
- V hrnci zahřejte olivový olej a osmahněte cibuli a česnek do zlatova.
- Přidejte brambory a větvičky rozmarýnu a vše krátce osmahněte.
- Zalijte zeleninovým vývarem, přidejte sůl, pepř a muškátový oříšek.
- Vařte na mírném ohni, dokud nejsou brambory měkké (asi 20 minut).
- Odstraňte rozmarýn a polévku rozmixujte do hladka.
- Podávejte horké, ozdobené čerstvým rozmarýnem.
Tymiánové dušené hovězí
VYDATNÉ JÍDLO PRO ZIMNÍ DNY
Tymián dodává dušeným pokrmům hloubku chuti a pomáhá trávení. Tento recept na dušené hovězí je ideální pro chladné zimní večery.
Ingredience:
- 1 kg hovězího masa na dušení, nakrájeného na kostky
- 2 cibule, nakrájené na jemno
- 3 stroužky česneku, nasekané
- 2 mrkve, nakrájené na kolečka
- 2 řapíky celeru, nakrájené na kostičky
- 500 ml hovězího vývaru
- 250 ml červeného vína
- 3 větvičky čerstvého tymiánu
- 2 bobkové listy
- Sůl a pepř podle chuti
- 3 lžíce olivového oleje
Postup:
- V hrnci zahřejte olivový olej a osmahněte hovězí maso dohněda.
- Vyjměte maso a ve stejném hrnci osmahněte cibuli, česnek, mrkev a celer.
- Vraťte maso zpět do hrnce, přidejte tymián, bobkové listy, sůl a pepř.
- Zalijte vývarem a vínem, přiveďte k varu a potom ztlumte teplotu.
- Nechte dusit na mírném ohni asi 2 hodiny, dokud není maso měkké.
- Podávejte s bramborovou kaší nebo čerstvým chlebem.
Pečená zelenina s mátou a petrželí
OSVĚŽUJÍCÍ A ZDRAVÉ
Máta a petržel dodávají pečené zelenině svěží a lehkou chuť, která je ideální pro vyvážení vydatných zimních pokrmů.
Ingredience:
- 1 červená paprika, nakrájená na proužky
- 1 žlutá paprika, nakrájená na proužky
- 2 cukety, nakrájené na plátky
- 1 lilek, nakrájený na kostky
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku, nasekané
- Hrst čerstvé máty, nasekané
- Hrst čerstvé petržele, nasekané
- Sůl a pepř podle chuti
Postup:
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- V míse smíchejte veškerou zeleninu s olivovým olejem, česnekem, solí a pepřem.
- Rozprostřete zeleninu na plech vyložený pečicím papírem.
- Pečte asi 25-30 minut, dokud není zelenina měkká a zlatavá.
- Před podáváním posypte čerstvou mátou a petrželí.
Dobrá chuť a zdravotní přínos
Využití bylinek v zimních receptech je skvělý způsob, jak obohatit vaše pokrmy o chuť i zdravotní přínosy. Rozmarýn, tymián, máta a petržel jsou jen některé z bylinek, které můžete snadno zakomponovat do svých zimních jídel. Vyzkoušejte tyto recepty a užijte si hřejivé a chutné pokrmy během chladných měsíců.